Kürdistan'ın doğasını ve ekosistemini baraj, HES ve termik santrallerle katleden ve doğal döngünün akışını bozan devlet, neredeyse her tepesine kalekol, karakol veya tabur kurduğu Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, vadilere inşa edilen barajlarla doğa tümden yok ediliyor. İlçe merkezine 40 kilometre uzaklıktaki Bêzelê (Aktütün) bölgesi yolunda bulunan Bêdewê (Beyyurdu) köyünde 2008 yılında yapımlarına başlanan Beyyurdu ve Aslandağ barajlarının "enerji ve su depolama maksatlı" olarak Orman Genel Müdürlüğü'nce yapıldığı öğrenildi.
Bêmbo Deresi'ne 2 barajlı darbe!
Dağları, sarp kayalıkları ve ormanlık alanları ile bir doğa harikası olan Şemdinli'nin dört bir coğrafyasına kurulan onlarca karakol ve kalekolun yanı sıra Bêmbo Deresi üzerine kurulan hem Aslandağ hem de Beyyurdu barajlarıyla, ekolojiye bir darbe daha vurulmuş durumda. Barajların inşaatı 6 yıldır devam ederken, geçen bu süreçte daha şimdiden barajın çevresindeki ağaçlık, ormanlık ve yeşillik alan neredeyse tamamen yok oldu. Aslandağ Barajı'nda inşaat daha tam bitmeden, su biriktirme işlemi başlatılırken, barajlarda çalışmaların "güvenlik" gerekçesiyle durdurulduğu öğrenildi.
Ya karakol-kalekol ya da baraj
AKP'nin ve devletin barış ve çatışmasızlık sürecini fırsata çevirerek, Şemdinli'nin her tepesine karakol ve kalekol kurduğunu ifade eden ekoloji aktivisti HDP İlçe Eşbaşkanı Galip Geylani, "Sistem süreci menfaati için kullanıp harekete geçti. Bu süreçte en büyük engeli yaşayan Bêdewê ve Bêgûzan köyleridir. Burada iki büyük baraj yapılmış. Yine bu süreçte devlet bunu fırsat bilerek bu barajları büyüttü. Bu yapılan barajların da ne ilçeye ne de bölge halkına bir faydası olacaktır" dedi.
'Devlet ilçenin ekolojisini alt üst etti'
Şemdinli'nin her yerinde ya kalekol ya da karakol kurulduğunu belirten Geylani, "Ekolojik olarak da devlet ilçeye büyük bir haksızlık yaptı. İlçenin ekolojisini alt üst etti. Şemdinli'nin coğrafyası, dağı, ağacı ve ormanı çok özel bir konumdadır. Buranın doğası eşsiz olduğu kadar birçok canlı türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Süreç içerisinde devlet, sürekli köyleri bombalayarak bütün ormanlık alanları yaktı. Bu bombalamayı da ilçenin ekolojisini yok etmek için yapıyor. Artık tek isteğimiz bu karakolların ve barajların kaldırılması. Bu barajlar ekolojiyi, doğayı, ormanlık alanları, dereleri katlediyor" ifadesinde bulundu.
Sulama ihtiyacı yok
Barajların yapıldığı bölgede sulama ihtiyacının da olmadığına dikkat çeken Geylani, "Bölge zaten dağlık alan, sarp kayalık alan. Tarla veya sulanacak yer de yok. Zaten her yerde hem yapay hem de doğal çeşmeler var. Barajlar aynı zamanda askeriye tarafından Zagros ve Behdinan bölgelerini ayırmak için yapılmakta. Kürt halkının bu tür katliamlara sabrı kalmamıştır artık durdurulmalıdır" diye kaydetti.DİHA
Güncelleme Tarihi: 29 Ekim 2015, 09:52
Şemdinli'nin eşsiz doğasına baraj hançeri
Dağları, sarp kayalıkları ve ormanlık alanları ile bir doğa harikası olan Şemdinli'nin dört bir coğrafyasına kurulan onlarca karakol ve kalekolun yanı sıra ilçede inşaat halindeki Aslandağ ve Beyyurdu barajlarıyla ekolojiye bir darbe daha vuruldu. Barajlardan dolayı ekosistemin döngüsünün zarar gördüğüne dikkat çeken HDP İlçe Eşbaşkanı Galip Geylani, devletin Kürdistan doğasını katlettiğini söyledi.