Hakkari ve Şırnak'ın il statüsünden düşürülmesi ve isimlerinin değiştirilmesine yönelik tasarıya tepkiler sürüyor. HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, konuyu TBMM'ye taşıyarak Başbakan Binali Yıldırım'ın cevaplamı istemiyle soru önergesi verdi.
Yöredeki ilgili sivil toplum kuruluşlarına göre bu tasarının kanunlaşması halinde, sadece Hakkâri şehrinden 30-40 bin civarında vatandaşın maddi nedenlerden dolayı göç etmek durumunda kalacağını ifade eden Zeydan, "Bu durum nedeniyle de ekonomik ve idari yapının yanı sıra, yörenin sosyolojik ve demografik yapısı da, büyük bir tahribata maruz kalmış olacaktır. Bu yasa tasarısına göre, Hakkâri’nin adının ‘Çölemerik’, Şırnak’ın ismi ise ‘Nuh’ olarak değiştirilmesi öngörülmektedir. Yine bu tasarı ile Hakkâri ve Şırnak illerimizin il statüsünden çıkartılması ve Yüksekova ile Cizre ilçelerinin il yapılması öngörülmektedir" dedi.
"Hakkâri ve Şırnak’ın ilçe olması; yani mevcut statüsünün alınması, zaten ticaret, üretim vs. gibi neredeyse hiçbir ekonomik ve sosyal olanağın mevcut olmadığı bu kentlerin ilçeye dönüştürülmesi, Hakkâri ve Şırnak’ı tamamen kaderine terk etmeye dönük bir sonuç doğuracaktır" ifadelerini kullanan Zeydan, "Zira Şırnak ve Hakkâri’yi ekonomik olarak var eden tek husus, il olmalarından kaynaklı olarak bu bölgelerde bulunan devlet kurumlarıdır. Bunları taşımak demek, Şırnak ve Hakkâri’yi yoksulluğa ve açlığa terk etmek anlamına gelecektir. Oysaki seçim bölgem olan Hakkâri’nin çok tarihsel bir geçmişi ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış binlerce yıllık kadim bir kültürü vardır. Dolayısıyla, bu kentleri mevcut pozisyonlarından geriye götürmek, bütünüyle yanlış bir politikadır ve kesinlikle bu politikadan geri adım atılmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.
HDP'li Zeydan, Başbakan Yıldırım'a şunları sordu:
* Hakkâri’nin ilçe yapılması konusunda hangi kriterler göz önünde bulundurulmuştur?
* Hakkari yöresinin toplumsal ve demografik dokusunun bu yolla değiştirilmesi mi amaçlanmaktadır?
* Hakkâri’nin ilçe yapılması ile meydana gelebilecek maddi ve manevi mağduriyetlerin giderilmesi konusunda bir fizibilite çalışmanız, plan ya da projeniz var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
* Hakkâri’nin idari statüsü değiştirilmesine yönelik böylesi bir yasal düzenleme hazırlanırken, yöre insanının ve yöredeki ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşlerine başvurulmuş mudur? Başvurulmamışsa, neden başvurulmamıştır
* Hakkâri şehrinin tarihsel bir hakkı olan il statüsünden şehir halkının mahrum bırakılmasını öngören bu düzenleme hazırlanırken, yörenin kendine münhasır; tarihi, ekonomik ve kültürel hassasiyetleri göz önünde bulundurulmuş mudur?
* İl statüsünü kaybedecek olan şehirlerde yaşayan insanların olası göç etme riskine dair bir çalışmanız var mıdır?
Güncelleme Tarihi: 05 Ağustos 2016, 17:52