Dede; Belediye bütçesinden ayrılan pay yasaya aykırı

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Yüksekova Belediyesine kayyum tarafından İller Bankası A.Ş. ile yapılan kredi sözleşmelerini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu.

Dede; Belediye bütçesinden ayrılan pay yasaya aykırı
YÜKSEKOVA GÜNCEL - HABER MERKEZİ

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Sait Dede, Yüksekova Belediyesinin kayyum döneminde İller Bankası A.Ş. ile yapılan kredi sözleşmesini ve Yüksekova Belediyesinin genel bütçe payından kesilen  ödemeleri meclis gündemine taşıdı.

 Vekil Dede; Yüksekova belediyesine atanan kayyum tarafından yasalarda açıkça yer alan kısıtlayıcı hükümler yok sayılarak bakanlığınıza bağlı İller Bankası A.Ş.ile ilçenin alt yapı, içme suyu ve rezerv yol inşaat işlerinde kullanılmak üzere fahiş miktarlarda birden fazla kredi sözleşmeleri imzalanmıştır. Kredi sözleşmelerinin tamamında, sözleşmenin 5779 sayılı kanun, 5393 sayılı kanun ve 4779 sayılı kanuna açıkça aykırılık içerdiği ancak anılan yasalardaki kısıtlayıcı hükümlerin dikkate alınmayacağı sözleşme taraflarınca akdedilmiştir. İller Bankası A.Ş. den Yüksekova Belediyesine gelen genel bütçeden aktarılan payın tamamı da yine yasaya aykırı olarak Halk Bankası A.Ş Yüksekova şubesinde açılan bloke hesaba yatırılarak mesai bitiminden hemen sonra İller Bankası A.Ş nin hesabına geri gönderilmekte böylece genel bütçeden hiçbir pay belediyeye aktarılmamaktadır. Yüksekova’da yaşayan yurttaşların borçlandırılması yoluyla finanse edilen ve Bakanlığınız tarafından yapılan alt yapı ve benzeri projeler yarıda bırakılmakla beraber ihale miktarının tamamı belediye tarafından kesin kabulyapılmışçasına yine yurttaşlara hizmet için ayrılan genel bütçe payından kesilmektedir’ dedi.

 Milletvekili Dede, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle şu soruları sordu;

1. İller Bankası A.Ş. ile Yüksekova Belediyesi arasında imzalanan kredi sözleşmesinin 3.maddesinin b bendinde yer alan ‘Kredi kullanıcısının Maliye Bakanlığı ve Banka tarafından dağıtılan yasal paylarının mevzuatta kısıtlama getirilse dahi tamamı mahsup edilir ’maddesi karşısında bakanlığınız 5779 sayılı kanun 4.maddesine açıkça aykırılıktan dolayı imzacılar hakkında soruşturma başlatmış mıdır, bu hukuk dışı uygulamaya son verilerek kesintilerin yasal paylara çekilmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?

2. . 5393 sayılı kanunun 68.maddesi belediye borçlanmalarının hangi çerçevelerde ve şekillerde yapılacağı apaçık bir şekilde kanunda ifade edilmiştir. İç ve dış borç stok tutarları kanunun atıf yaptığı 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranını aşamayacağı belirtilmiştir. Oysaki bir ilçe belediyesi olan Yüksekova Belediyesi örneğinde neredeyse bir Büyükşehir Belediyesinin stok oranlarını bile aşan bir borçlandırma yapılmıştır. Bu usulsüzlüğe ilişkin bakanlığınızın yürüttüğü ya da yürüteceği bir soruşturma var mıdır?

3. 2017 tarihi itibariyle borçlandırılan belediyenin, 31 Mart 2019 tarihine kadar yani kayyumun görevi süresince herhangi bir şekilde gelirlerine el konulmazken seçimin hemen ardından iller Bankası hissesinin tamamına el konulmasının sebebi nedir?

4. Bakanlığınız ve bakanlığınıza bağlı kuruluşlar kanunlarla değil de siyasi saiklerle mihareket etmektedir?

5. Altyapı ve içme suyu dahil yarım bırakılan bir çok projenin akıbeti ne olacaktır? Bakanlığınız siyasi tercihlerinden dolayı bir ilçeyi cezalandırmaya devam edecek midir?

6. 31 Mart 2019 tarihinden beri yapılan usulsüz işlemlerden dolayı belediye personeli ücret ve maaş alamamaktadır. Bakanlığınızın İller Bankası nezdinde tüm hukuka aykırı işlemlerin iptali ile ilgililer hakkında soruşturma başlatılması yönünde bir çalışması olacak mıdır?

Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2019, 00:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER