Dağlara konan yasak turizme de darbe vurdu

Hakkari'nin hem doğa sporları için doğal parkur niteliği taşıyan, hem de dört mevsimin bir arada yaşandığı dağları yasaklanarak adeta insansızlaştırıldı. Yasaklardan kaynaklı doğa turizminin gelişmediğine dikkat çeken Zirve Dağcılık İl Temsilcisi ve Cilo Dağcılık Kulübü Başkanı Hacı Tansu, "Bu doğa üstü yerler yasakların mekanı değil, turizm ve barışın mekanı olmalıdır" dedi.

Dağlara konan yasak turizme de darbe vurdu
Hakkari'ye 40 kilometre uzaklıktaki doğal güzelliğiyle ünlü Cennet-Cehennem Vadisi (İspixane) ve Cilo-Sat dağlarında 4 mevsim bir arada yaşanıyor. Karların erimesiyle birlikte mavi göllerin oluştuğu dağlardaki göllerin çevresi, tam bir turizm cennetini andırıyor. Yaklaşık 30 kilometre boyunca uzanan Cilo (Buzul) Dağı, Güneydoğu Toroslar'ın en doğu uzantısını oluşturuyor. Batıda Büyük Zap Suyu, güneyde Şemdinli Çayı, doğu ve kuzeydoğuda da Nehil Çayı'nın derin şekilde yardığı dağ, sarp ve hırçın vadileriyle biliniyor. 
Cilo'nun 4 bin 168 metrelik zirvesi Reşko (Uludoruk), aynı zamanda Türkiye'nin Ağrı'dan sonra ikinci en yüksek noktası. 
Hakkari ile Yüksekova arasında uzanan Cilo'nun 3 bin metreden yüksekteki derin vadilerinde Türkiye'nin en büyük buzulları uzanıyor. Dağın üzerinde eksik olmayan kar kalınlığı ise 20 metreyi buluyor. Zirvenin kuzeybatısındaki 4 kilometrelik Avaspi (Beyaz Su) Buzulu ile kuzeyindeki 3 kilometrelik İzbırak Buzulu bunlar arasında.
Çözüm süreci ile saklı cennet ortaya çıktı
4 mevsimi bir arada yaşayan Cennet-Cehennem Vadisi içinde bulunan Buzul Dağları, bölgenin yaban hayatı bakımında da oldukça zengin. Dağlarda dağ keçisi, ayı, tilki ve daha bir çok canlıya da ev sahipliği yapıyor. Vadide kışların soğuk ve sert geçmesinden kaynaklı, ilkbahar ve yaz mevsiminde vadi; koyun sağan berivanlara da ev sahipliği yapıyor. 
Bölgede ilkbaharda yetişen kenger, revas, mende, siyabu adı verilen bölge insanının sofralarını zenginleştiren otlar da yetişiyor. Cilo-Sat dağlarında bulunan yaylalar ise bağrında taşıdıkları doğal zenginliğin yanı sıra dağcılık sporu açısından da önemli bir bölge. 
Yıllarca "Güvenlik" gerekçesi ile Hakkari'nin eşsiz güzellikteki bölgeleri yasaklanırken, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın başlattığı çözüm süreci ile birlikte yeniden sivillerin girişine açılmıştı. Askerlerin bölgeden çekilmesi ile birlikte çatışmaların yaşanmadığı bölgede saklı güzellikler ortaya çıkarken, doğa sporlarına ağırlık verilmiş, tırmanış, doğa yürüyüşü ve yamaç paraşütü yapılıp, saklı turizm cenneti ise ortaya çıkmıştı. 
Saklı cennet 'Güvenlik' gerekçesi ile yasaklandı
AKP'nin savaş kararı ile birlikte doğal güzellikler yeniden "güvenlik" gerekçesiyle yasaklandı. Cilo-Sat Dağları'nın içinde bulunduğu Mergan Yaylası'ndan itibaren dağlar, yaylalar yasaklanırken, yasaklı bölgelerin dışında kalan yerlerde küçükbaş hayvancılık yapılmaya çalışılıyor. Çözüm süreci ile birlikte, doğa turizmini geliştiği bölgeler yeniden turizme kapatıldı. Doğal parkur olan bölgeye girişin yasaklanması bölge halkını da ekonomik olarak etkiledi. 
'Doğaüstü yerler yasakların değil turizm ve barışın mekanı olsun'
Zirve Dağcılık İl Temsilcisi ve Cilo Dağcılık Kulübü Başkanı Hacı Tansu, "Türkiye'nin dağları itibariyle en güzel yerdeyiz. 3 bin 500 rakıma sahip arkamızda bulunan dağ Cilo-Reşko zirvesidir. Bu dağlar doğa sporları için inanılmaz elverişli güzel yerlerdir. Türkiye'de olmayan dağlar bizim bölgemizde var. Dağlarımızın üzerindeki yasakların kaldırılmasını istiyoruz. Dağlarımızın yeniden turizme açılmasını istiyoruz" dedi. 
'Yasaklar kalksın'
Hakkari'nin dağlık coğrafyasının tırmanış, kamp, doğa yürüyüşlerine çok elverişli olduğunu belirten Tansu, "Bölgelerimizin doğa sporlarına, doğa yürüyüşlerine yeniden açılmasını istiyoruz. Barışı gerçekten istiyorsak önce dağlarımız üzerindeki yasakların kaldırılması gerekiyor. Bölge halkının ekonomi olarak bir yere gelmesini istiyorsak, bu bölgedeki yasakları kaldırıp, turizm potansiyelini ortaya çıkarmamız gerekir. Dağlarımız üzerindeki yasak kaldırılsın. Dağcılar buralara gelip, tırmanışlar yapsın, kayakçılar kaysın. Burada bulunan buzullar milyon yıllık buzullardır. Her mevsimde buz tırmanışları yapılmalıdır. Bu doğa üstü yerlerin yasakların mekanı değil, turizm ve barışın mekanı olmalıdır. Savaş dursun. Dağcılar buraya gelerek, ilimizin, bölgemizin ekonomisine de katkı sunalım" dedi.DİHA

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2015, 14:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER