Cumartesi Anneleri Vardar’ın akıbetini sordu

Yüksekova’da kayıp yakınları “faili meçhul” cinayetlerini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle Sanat Sokağı'da bir araya geldi.

Cumartesi Anneleri Vardar’ın akıbetini sordu
YÜKSEKOVA GÜNCEL

Hakkari'nin Yüksekova Sanat Sokağında biraraya gelen kayıp yakınları, İHD temsilcileri, Hakkari milletvekili  Abdullah Zeydan ve bir çok vatandaş 1993’te  katledilen Abdulkerim Vardar’ın akıbetini sordu.

Bir dakikalık saygı duruşu ardından konuşan İHD Hakkari temsilcisi Muhyettin Önal, son zamanlarda yaşanan ev baskınlarına değindi. Sivillerin savaş dışında tutulması gerektiğini söyleyen Önal ‘yapılan ev baskınları ve sivillerin hedef haline getirilmesi kabullenemez’’ dedi. Muhyettin Önal’dan sonra Zahir Vardar babasının hikayesini anlattı.

Zardar; Asker, Oremar'da yaptığı operasyon sonucunda verdiği kayıplardan sonra babamı 15 Ağustos’ta Esentepe Mahallesi'nde katlettiler. 15 Ağustos’ta devlet terörü ve baskılar nedeniyle ilçede kepenkler kapatılmış, hayat durmuştu. Bunun üzerine sabah saat 8.30 sıralarında Yüksekova Tabur Komutanlığı tarafından  aralarında korucuların da bulunduğu askerler Esentepe Mahallesini rastgele taradılar. Bu sırada komşuya giden babam açılan ateş sonucunda göğsüne aldığı kurşunla yaşamını yitirdi.


Aynı taramada ilçede çok sayıda yurttaş yaşamını yitirmişti. İlçe halkı ilçeyi boşaltmak zorunda kaldı. Babamın öldürülmesi ile ilgili dönemin savcısına başvurarak suç duyurusunda bulunduk. Gözümüzün önünde öldürülen babamızın öldürülme olayını savcı araştırma gereğini duymayıp bizi makamından kovdu. Katiller hakkında herhangi bir işlem yapıldı. Daha sonra askerin yaptığı açıklamada  Dağlıca'da sürdürülen operasyonda 3, Yüksekova'da ise bir olmak üzere 4 PKK'liyi öldürdük' dediler. Benim babam PKK'li değil, yaşlı ve kendi halinde bir insandı" diye anlattı.

Zahir Vardar’dan sonra söz alan barış anneleri “Çektğimiz acıyı kimse çekmesin, ne polis ne asker anneleri acı  çekmesin”  Asker annelerine seslenen  barış anneleri “Gelin hep beraber savaşa karşı çıkalım, kimse acı çekmesin, kimsenin yuvası yıkılmasın, gelin çocuklarımızın geleceği için barış diyelim” dedi.

 Eylem, beş dakikalık oturma eylemiyle son buldu.













  

Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2015, 15:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER