Bunaltıcı Sıcağa Rağmen Ot Biçiyor

Hakkari’nin Yüksekova ilçesi’nde işçiler, bunaltıcı sıcağa rağmen ot biçiyor. Güneşin yakıcı sıcağına rağmen tırpanla ot biçen işçiler, makineli tarımın olmadığı yörelerden ekmek parası çıkardıklarını söyledi. Tırpancılar, "Çayırda kolay, taşlı zeminlerde ise ot biçmek zor" dedi.

Bunaltıcı Sıcağa Rağmen Ot Biçiyor
YAŞAR KAPLAN - SİNAN AKKURT- METİN TEK- YÜKSEKOVA GÜNCEL

İlçeye 35 kilometre uzaklıkta bulunan Veregoz yaylasında Yüksekovalı tırpancılar, çayır biçme mevsiminin başlamasıyla birlikte iş bulmaya başladı. Haziran sıcağında ot biçen tırpancılar, "Ot biçme makinesinin giremediği yerlerde çalıştıkları ve sabahın erken saatinden akşam vaktine kadar çalıştıklarını söyledi.

İşsiz ve geçim sıkıntısı çeken tırpancılar, yılın sadece 2 ayında iş bulabiliyor. Köyde yaptıkları zor işin karşılığında sadece günlük 50-60 TL alabilen tırpancılar, haziran ayı itibarıyla kısa süreli de olsa geçim kaynaklarını sağlamaya çalışıyorlar. İş güvencelerinin olmaması ve ücretlerinin düşük olmasından yakınan tırpancılar, köylerinin boşaltılmasından sonra, ellerinde yapacak tek işin ot biçmek olduğunu söylediler.

Yazın belli dönemlerde tarlalarda ot biçmeye gittiklerini belirten tırpancı Özgür Çakto, “ Uzun yıllardır tırpan işi yapıyorum. Tarım aletlerinin çıkması ve köylerin boşaltılmasıyla birlikte geçmiş yıllara oranla ot biçme işi azalmış. Yazın kavurucu sıcağında çalışmak zorunda kalıyorum. Çalışacak başka iş bulamıyorum. Ramazan ayındayız oruçlu olduğumuz için sahur yaptıktan sonra tarlaya geliyoruz öğle saatlerine kadar çalışıyoruz havaların sıcak olduğundan çalışmaya ara veriyoruz. Geniş battıktan sonra iftar saatine kadar tarlada tırpan çekiyoruz”. Dedi.

Tarlada ot biçerken zaman zaman zehirli yılanlarla karşılaştığını belirten Çakto, “ Doğuma büyüme burada yaşıyorum ilk defa böyle saldırgan yılanlarla karşılaştım.” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2015, 10:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER