Askerler katlettikleri Yaman için ailesine 'kadro' teklifinde bulunmuş!

Şemdinli'nin Samanlı köyünde 26 Ocak'ta askerler tarafından katledilen Nejdet Yaman (26) için askerlerin aileye davadan vazgeçmesi karşılığında "kadro" ve "tazminat" teklifinde bulunduğu öğrenildi.

Askerler katlettikleri Yaman için ailesine 'kadro' teklifinde bulunmuş!
 Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Derecik (Rûbarok) Beldesi'ne bağlı sınırına sıfır noktada bulunan Samanlı (Mavan) köyünde 26 Ocak'ta sınır ticareti yapan halka ait katırların itlaf edilmesi üzerine çıkan olaylarda halkın üzerine ateş açan askerlerin 26 yaşındaki Nejdet Yaman'ı katletmesi sonrası açılan soruşturmada herhangi bir ilerleme kaydedilmedi. Aile ise Yaman'ı katleden askerler hakkında suç duyurusunda bulunduktan sonra bir soruşturma başlatılmış, ancak söz konusu dosya yetkisi olmadığı halde Van Jandarma Askeri Savcılığı'na nakledilmişti.
Komutan: Size silah sıkmaları için talimat verdim!
Asker kurşunuyla gerçekleşen infazın görgü tanığı ve aynı zamanda Yaman'ın ağabeyi Rauf Yaman, yaşanan olayı şöyle anlattı: "Olay günü, Derecik'ten bir binbaşı beni aradı ve silah seslerinin geldiğini söyledi. Sonra bana 'Gel, beraber oraya gidelim, bakalım nedir' dedi. Ben de kardeşime arabayı çalıştırmasını söyledim. Köyün aşağısına gittik. Orada bir sürü asker vardı. Sonra Tabur Komutanı Ali Biter geldi. Birkaç genç de onun yanına giderek askerlerin onları dövdüğünü, ağaçlarını kestiğini ve arazilerini işgal ettiğini söyledi. O da 'Ben bu talimatı verdim. Size silah sıkmaları için talimat verdim' karşılığını verdi. Bunu uluorta yerde söyledi. Tüm bunlar olup biterken hem Masiro hem de Ketüne karakolları görüntü çekiyordu. Sonra tepede bulunan 2 asker aşağı doğru inerken ve Yunus Emre adında bir uzman çavuş 'Ateş edin' diye bağırdı. Sonra askerler aniden ateş açtı ve Nejdet'i vurdular. O yere düşer düşmez yanına gitmeye çalıştık ama ateş etmeye devam ettiler. Sonra tüm köylüler tepki gösterince askerler geri çekildi. Tabut komutanı bizi oraya kendisi götürdü ve Nejdet'i katlettiler. Sınırda da değildik, hemen köy yolundaydık. Bu askerler halka düşmanca yaklaşıyor, bütün bağ bahçeyi işgal ettiler." 
Aileye '3-4 kadro' ve 'tazminat' teklifi!
Askerlerin kendilerini arayıp taziye gelmek istediklerini de aktaran Yaman, "Onlar öyle deyince, ben de onlara, 'Siz kardeşimi hepimizin gözleri önünde infaz ettiniz. Siz bizi kendiniz caddeye indirdiniz ve infaz ettiniz' dedim. Bunlar hem katliam yapıyor hem de utanmadan bunu diyorlar. Asıl amaçları bu olayı kapatmak. Taziyeye gelip de ne yapacaklar? Uzun zamandır dava bile başlayamadı, üstünü örtmeye çalışıyorlar. Bize 'bunu askeriye yapmadı, kurşun başka taraftan, Irak tarafından geldi. Biz de üç dördünüzü memur yapacağız ve tazminat vereceğiz' diyerek teklifte bulundular. Bu infazı gözümün önünde yaptılar. Zaten medyaya yansıyan görüntüleri de savcılığa verdik. Ancak herhangi bir dava açılmış değil. İnfazı yapan da hala Derecik'te" sözleriyle tepki gösterdi. 
Baba Yaman: Vuran belli, ateş eden belli, öldüren belli
Yaman'ın babası İbrahim Yaman askeri rütbelilerin infazı kimin gerçekleştirdiğini bildiğini belirterek, "Oğlumu abisiyle beraber kendileri çağırıp köyün aşağısındaki asfalt yola götürdüler. Madem kendin götürüyorsan, o zaman ne diye öldürüyorsun? Ben binbaşı Adnan, tabur komutanı Ali, uzman çavuş Yunus Emre ve uzman Lütfü Ahmet'ten davacıyım. Zaten bu dörtlü kurşun hangi askerin silahından çıktığını da biliyor. Yasak bölge diyorlar ama bahsettikleri yer köylünün arazisi, hatta köyün camisi bile oranın daha aşağısında. Caddenin aşağısında bile ev var. Dereye doğru ise hepsi tapulu arazidir. Siz bizden ne istiyorsunuz? Neden bunu yaptınız?" diye sordu. Her şeyin apaçık ortada görüntülerde mevcut olduğunu hatırlatan baba Yaman, "Ama askeri savcılık bunu dosya altı yapmış ve olayı kapatmaya çalışıyor. Bu dosyanın takipçisi olacağız. Gerekirse Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de taşıyacağız. Bunların yakasında düşmeyeceğiz. Sen kalkıp o kadar insanın içinde oğlumu öldüreceksin ve benden kör olmamı isteyeceksin! Vuran belli, ateş eden belli, öldüren belli. Katili ortaya çıkaracaklar ta ki katil ceza alana dek. Kadro tazminatla bu iş olmaz" dedi.
Gözyaşları içerisinde konuşan Yaman'ın annesi Sariya Yaman ise, "Oğlum asla kaçağa bile gitmezdi. Benim oğlum evdeydi, onlar çağırıp götürdü. Sonra askerler oğlumu öldürüp cenazesini oracığa attılar. Cenazeyi öylece attılar. Bunu hangi anne kabul eder. Bunu asla kabul etmeyeceğiz ve peşini bırakmayacağız" ifadesinde bulundu.
Avukat: Askeriye dosyayı kapatma derdinde
Ailenin avukatı Bayram Arslan dosyanın yetkisi olmadığı halde askeri savcılıkta olduğuna vurguda bulunarak, "Van Jandarma Askeri Savcılık'ta keşifler yapıldı, ama ne hikmetse iddianame bir türlü hazırlanmıyor. Askeriye dosyayı kapatma derdinde. Aslında zaten bu dosyanın askeri savcılık ve askeri mahkeme ile bir ilgisi de yok. Sonuçta askeri bir suç değil. Askerlerin kendi arasında işledikleri bir suç değil. Bu dosya sivil mahkemeye nakledilmeli. Şu anda yetki olmadığı takdirde dosya askeri savcılıkta" dedi. Faillerin açıklanmasına dair herhangi bir adım veya bir ilerleme söz konusu olmadığına dikkat çeken Arslan, "Askeriye bu dosyanın üstünü kapatmak istiyor. Bunu da yoğunluk ve güvenlik bölgesi bahanesi altında yapıyor. Burada failler açıklanmak, tespit edilmek istenmiyor. Sanki askerler değil de, köylüler veya başkaları ateş açmış gibi davranılıyor. Hatta köylüler hakkında 'kamu malına zarar vermek' ve 'askeriyeye direnmek' iddialarıyla bir dava açılıyor. İşte burası da tam bir tiyatro. Bu dosya mutlak suretle 'görevsizlik' kararı verilerek sivil savcılığa devredilmeli. Dosya hakkında yeteri kadar somut delil de mevcut. Nejdet Yaman bizzat askerler tarafından hedef gözetilerek katledildi. Biz bu davanın takipçisi olacağız" diye konuştu.DİHA

Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2015, 17:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER