Polis vurdu, mahkeme el koydu!

Asimilasyon politikaları kapsamında geçmişten bu yana kullanılan çocukların ailelerinden koparılması, AKP eliyle Kürdistan'da yeniden devreye konuldu. Bağlar'da polis kurşunuyla yaralanan A.D. (14), çıkarıldığı mahkeme tarafından ailesinden alınarak SHÇEK'e verildi. Duruma tepki gösteren anne Emine D., "Çocuğumu benden alıp yurtta, polis, özel tim olarak yetiştirip bize düşman olarak mı gönderecekler?" diye sordu.

Polis vurdu, mahkeme el koydu!
Dünya tarihi boyunca egemenlerin sömürdüğü ya da savaş yürüttüğü topraklarda uyguladığı politikalardan biri de asimilasyon politikası. Asimilasyon için farklı yöntemler denense de, en fazla uygulanan yöntemlerden biri çocukların topraklarından ve ailelerinden koparılması oldu. 1800'lü yıllarda Amerika'da yaşayan Kızılderililere uygulanan yöntem, Anadolu topraklarında da Ermeni Soykırımı, Dersim Katliamı döneminde de kullanıldı. İlki 1932'de kurulan, ancak 1962'de yaygınlaştırılan Yatılı İlköğretim Bölge Okulları gibi birçok yöntemle Kürt çocukları asimilasyona tabi tutuldu. 
Cumhuriyet tarihi boyunca Kürtlere ve daha birçok halklara karşı kullanılan ve sık sık eleştirilen politika, AKP tarafından yeniden devreye konuldu. Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Körhat Mahallesi'nde 8 Eylül'de gerçekleşen eyleme polisin silahla saldırması sonucunda, sokakta iki küçük kardeşiyle bulunan A.D. (14), vücuduna aldığı kurşunla yaralandı. Vücudunun sağ tarafından aldığı kurşun D.'nin sağ elinin iki parmağını da parçaladı. Annesi Emine D. tarafından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan A.D., henüz tedavisi tamamlanmadan Diyarbakır Adliyesi'ne götürülerek mahkemeye çıkartıldı. Polis kurşunuyla yaralanan A.D., mahkeme tarafından ailesinden alınarak, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) verildi. 
Önce yurda verildi sonra ölümle tehdit edildi
Tedavisi Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi'nde devam eden A.D.'ye yapılanlar bununla da kalmadı. D.'nin kafasına silah dayayan polisler, şikâyetçi olması durumunda kendisini öldürecekleri yönünde tehdit ederek, "Sen buradan çıksan bile seni sokakta vururuz" dedi. 
Polis: 10 çocuğun var hepsine bakamazsın
Oğlunun vurulmasına ve ardından polislerin yargılanması yerine oğlunun elinden alınmasına tepki gösteren anne Emine D., oğlunun mahkemeye çıkarıldığı gün adliye önünde beklediğini ve kararı duymasıyla birlikte büyük öfke duyduğunu kaydetti. Adliye önünde polislerin kendisine "Zaten 10 çocuğun var hepsine bakamazsın" dediğini belirten anne Emine D., eşinin çocuklarına bakmak amacıyla kerestecilik yaptığını ve farklı illere giderek çalıştığını ifade ederek, "Biz çocuklarımıza bakamayacak durumda değiliz. Çocuklarımıza da iyi bir şekilde bakmak için çalışıyoruz. Sokakta bu kadar ailesi olmayan çocuk varken çocuğumun benden alınmasını kabul etmiyorum" dedi. 
Aile İHD'ye başvurdu
Bu kararı kabul etmediğini ve çocuğunu her koşulda geri alacağını dile getiren Emine D., "Çocuğumu benden alıp yurtta, polis, özel tim olarak yetiştirip bize düşman olarak mı gönderecekler?" diye sordu. 

Konuşa ilişkin olarak İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'ne başvuran anne Emine D., büyük oğlu Şehmuz denlinin de daha önce eylemlere katıldığı gerekçesiyle cezaevine girdiğini ve ardından yurda alındığını ifade etti. 
Baba Davut D. ise, çalışmak için Muş'ta olduğunu ve olayı duyunca geldiğini belirterek, durumu kabul etmeyeceklerini, hukuki olarak haklarını arayacaklarını söyledi.DİHA

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2015, 10:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER