New York Times gazetesi Twitter'in, "Üst düzey yetkilileri ve bazı akrabalarını ile çevrelerini yaygın bir yolsuzluk soruşturmasına karıştıkları gibi gösteren telefon görüşmeleri kayıtları ve sızdırılmış belgelerin yaymak için kullanılması üzerine" Türk hükümetince bloke edildiğini aktardı. Gazete, Twitter’in yerel seçimlere 10 gün kala kapatıldığına dikkat çekerken, ses kayıtlarının Erdoğan’ın 11 yıllık iktidarı için “belki en büyük meydan okuma” olduğunu yazdı.
Ekonomi gazetesi Financial Times, hükümete karşı yolsuzluk iddialarını yaymak için Twitter’in yoğun bir biçimde kullanıldığına işaret ederken, ancak yasağa rağmen "Türkiye'nin serbest bilgi akımını engellenemeyeceğini” yazdı. Haberde, Dışişleri Bakanlığı'nın "çok kaygılı" olduğu açıklamasına da yer verildi.
"Başbakanın sosyal medya sitesini saldırmasının ardından Türkiye, Twitter'i bloke etti" başlığını tercih eden İngiliz The Guardian gazetesi, Twitter üzerinden sızdırılan ses kayıtlarının "yerel seçimler öncesi hükümetin itibarına zarar verdiği" yorumunu yaptı. Gazete, "Engelleme, bir sanal gürültü yarattı ve birçok kişi, Türkiye'yi, sosyal medya platformlarının sıkı kontrol edildiği İran ve Kuzey Kore'ye benzetildi" diye belirtti.
BBC, "Türkiye'nin büyük bir kesiminde Twitter'a ulaşımın sağlanamadığı belirtiliyor. Ayrıca Twitter'ın mobil uygulamaları da çalışmıyor. Erdoğan seçimden sonra YouTube, Facebook ve diğer internet paylaşım sitelerine yönelik kapatma da dâhil sert adımlar atılabileceğinin işaretini vermişti" ifadeleri ile yasağı aktardı.
Fransız Le Figaro gazetesi "Türkiye Perşembe akşamı, Başbakan Twitter'i Bloke etti" başlığı altında haberi verirken, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir yolsuzluk skandalında kendisine meydan okuyan telefon kayıtlarının yayınlanmasına misilleme olarak sosyal ağı yasaklamakla tehdit etmesinden birkaç saat sonra Twitter'e erişimi bloke etti" diye yazdı.
KROES: TWİTTER YASAĞI KORKAKÇA
Yine Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, Türkiye’nin “güvenlik” gerekçesiyle Twitter’i kapattığını yazdı. Erdoğan’ın açıklamaları ve Türkiye’de yolsuzluk skandallarına yer veren gazete, Avrupa Birliği yeni teknolojilerden sorumlu komiseri Neelie Kroes’in tepkisini de sayfalarına taşıdı. Kroes, “Twitter’in Türkiye’de yasaklanması temelsizi yararsız ve korkakçadır. Türk halkı ve uluslar arası toplum bunu bir sansür olarak görecektir. Şu an yapılan da budur” dedi.
İNTERNET ÖZGÜRLÜĞÜ ÜZERİNDEKİ TEHDİT GERÇEK
Le Parisien gazetesi “Türk iktidarının İnternet özgürlüğü üzerine yönelik tehdidi reeldir” diyerek, Twitter yasağı öncesi internete sıkı denetim getiren yasayı hatırlattı.
RTL televizyonu, Twitter yasağının AB’de öfkeye yol açtığına işaret ederken, İsviçre Radyo Televizyonu RTS, “Twitter’i bloke etme tehdidi Türkiye’de uygulamaya konuldu” dedi.
Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2014, 14:16