Geçmişte un ihtiyacını karşılamak için kullanılan su değirmenleri, gelişen teknolojiyle birlikte tarihe karışıyor. Tarihe ve teknolojiye karşı direnen değirmenlerden biri de Muş'un Varto İlçesi'ne bağlı Ünaldı Köyü'nde bulunan su değirmenidir. 250 yıllık olduğu belirtilen su değirmeni gelişen teknolojiye rağmen halen aktif olarak çalışıyor. Ermeniler döneminde kalan tarihi su değirmenin sahibi ve 4 çocuk babası Cindi Çınar, dedesinden aldıkları mesleği yürüttüğünü belirterek, tek isteğinin kendisinden sonra da bu değirmenin çalışması olduğunu dile getirdi. Günde 100 teneke buğday öğüttüklerini de belirten Çınar, su değirmeninde öğütülen unların ekmeğinin de çok lezzetli olduğunu kaydetti. Değirmenin Ermenilerden kaldığını da vurgulayan Çınar, Değirmene herkesin sahip çıkması gerektiğini kaydetti.
'Değirmenin yaşanması için sahiplenmelidir'
Değirmenin Ermenilere ait olduğunu kendisine ise atalarından yadigar kaldığını söyleyen 70 yaşındaki Cindi Çınar, "Hamurpet Gölü'nden gelen suyla çalışan değirmenimde günde 100 teneke buğday öğütülüyor. Büyüklerimden duyduğuma göre değirmenin tarihi 250 yıl öncesine dayanıyor” dedi. Cindi Çınar, bölgede 50 yıl öncesinde her köyde bir su değirmeni olduğunu belirterek şunları dile getirdi: “Hepsi harap oldu yıkıldı. Sadece benim değirmenim ayakta kaldı. Su ile çalışan değirmenler artık tarihe karıştı. 20 teneke buğdaya karşılık bir teneke buğday alıyoruz. Bir teneke buğdayın değeri 12 lira. Değirmende buğday öğütmek isteyenler genellikle uzak köylerden geliyorlar. Eşim Makbule onlara kahvaltı, öğle yemeği ve çay ikram ediyor. Atalarımızdan aldığımız görevi benden sonra da çocuklarım devam ettirecek. Su değirmenlerinde öğütülen buğdaydan elde edilen kepekli un kaliteli ve besin değeri yüksek oluyor. Bunun için halen halk buraları tercih ediyor. Ancak bu değirmeni yaşanması için halkın daha fazla sahiplenmesi gerekiyor.”DİHA
Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2012, 10:58
maşallah..