Araştırma ikisi Çin’de ve biri de Amerika’da olmak olmak üzere toplumun en fakir kesimindeki farklı grupların yiyecek tüketimlerini mercek altına almış. Bu gruplar içinde diğerlerine göre daha çok fıstık tüketenlerin daha uzun yaşadıkları ve kalplerinin daha sağlıklı çalıştığı ortaya çıkmış.
Zaten daha önce yapılan benzer çalışmalarda doymamış yağlar acısından zengin olan yer fıstığının kalp hastalıkları ile savaşmaya yardımcı olduğu biliniyordu. Ancak bu araştırmaların hepsi beyaz Avrupalılar üzerinde yapılmıştı. Bu çalışma ise Çinli, Afrika kökenli Amerikalı ve beyaz Amerikalılar üzerinde yapılmış. Yani yapılan yeni çalışmanın en büyük farkı ırksal özelliklerin devreye girmesi.
Nashville Vanderbilt Üniversitesi’nde yapılan ve Amerikan Kanser Enstitüsü tarafından desteklenen araştırma Amerika’da yaşayan en düşük gelir düzeyindeki 71. 764 Beyaz ve siyah Amerikalı, ve Çin’in Şanghay kentinde yaşayan yine en düşük gelir düzeyindeki 134 bin 265 kişi arasında yapılmış.
Araştırma mutlaka çok yararlı. Yerfıstığı en fakir ülkelerdeki erken ölümlere çare olabilir. Toplumun en düşük sosyoekonomik düzeyine sahip insanlar her gün bir avuç yer fıstığı yiyerek erken ölüm ve kalp hastalıklarını riskini azaltabilirler.
Ancak bu sağlığın bile eşitler arasında sağlanabileceği, beslenmenin ırka göre ayarlanabileceği endişesini de beraberinde getiriyor. Slogan ne olacak? “Irkına göre beslen” mi? Yoksa “zenginlere ceviz, badem fakirlere yerfıstığı” mı? Bana rahatsız edici geldi. Ya size?
Yer fıstığı nedir?
Yer fıstığının ana vatanı Peru. Geçmişi de MÖ 1200 yıllarına dek uzanıyor. Yer fıstığı önce Latin Amerika ülkelerine yayılıyor. 16. Yüzyıldan itibaren de İspanyol ve Portekizli kaşifler tarafından Avrupa kıtasına getiriliyor.
Yerfıstığı aslında bir sebze, fasulye, bezelye nohut ve bakla gibi baklagiller soyundan geliyor. Yerfıstığının en çok tüketilen hali ‘peanut butter/ fıstık ezmesinin keşfi ise 20.yüzyılın başı.Radikal