500 KORDONDAN BİRİ UYDU
Sabah'ın haberine göre hastanedeki doktorların tavsiyesiyle, aile zaman kaybetmeden hastaneye başvurdu. Yapılan testlerde, aile fertleri ve yakınlarında kemik iliği nakli için uyumlu verici çıkmadı. Bunun üzerine çok zor bir ihtimal olan akraba dışı nakil işlemine başvuruldu. Beklenen müjdeli haber çok geçmeden Ankara'dan geldi.
Bir araştırma için toplanıp saklanan ve yalnızca 500 adet bulunan göbek kordonlarından birinin Hatice'nin dokularına tam uyumlu olduğu saptandı. Göbek kordonu gönüllü bir aile tarafından doğum sırasında bankaya bağışlanmıştı. Yurtdışında bankalardan sağlanan kemik ilikleri için tam 50 bin lira ödemek gerekirken şans Hatice bebeğin yüzüne gülmüştü. Hiç vakit kaybedilmeden geçen ocak ayında, kemik iliği nakli gerçekleştirildi. İlik nakline yavaş yavaş uyum göstermeye ve gelişimini yakalamaya çalışan Hatice bebek, artık anne ve babasının yanında yeni hayatına gülümsüyor. Büyük sevinç yaşayan Bök ailesi de bebeklerinin bir an önce kendini toparlaması için dua ediyor.
EKSİ 190 DERECEDE SAKLANIYOR
Kordon bankasına bağışlanan göbek bağları eksi 190 derecede muhafaza ediliyor. Nadire ve Sebahattin Bök çifti bebeklerinin yeniden sağlığına kavuşmasının mutluluğunu yaşarken, Prof. Dr. Akif Yeşilipek de nakil için kemik iliğine yöntemine başvurulmasının hem daha masraflı olduğuna hem de sürenin çok uzadığına işaret ediyor. Hatice bebek de geçen ocak ayında yapılan kök hücre (ilik) nakli sonrası hızla toparlanıyor.
TÜRKİYE'DE BİR İLK
Prof. Dr. Meral Beksaç "Minik Hatice'ye yapılan ilik nakli Türkiye'de bir ilk. Naklin üzerinden geçen süre ve sonuçları bakımından naklin başarılı olduğu görülüyor. Bir çocuk hastaya Türkiye'den kordon kanı bankasından akraba olmayan kordon kanı kök hücreleriyle nakil başarılmıştır." dedi.
Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2013, 14:00