Sırt ağrısının bilindik hastalık sebepleri kas gerilmesi, skolyoz, artrit, fıtıklaşmış disk olabilir. Bunlar yaygınlaşmış nedenler olmasına rağmen gözden kaçan sebepler de var.
Sırt ağrısının tahmin etmediğimiz sıra dışı nedenlerine hep birlikte göz atalım....
Stres
Stres bir dizi hastalığın sebebi olabilir. Vücuttaki pek çok ağrının altında stres sebebini bulabilirsiniz.
Sırt ağrısı özellikle baskı ve stres zamanlarında, duruş bozukluğu olan kişilerde bel altında ve omuz bölgesinde kendini hissettirir. Stres bu bölgelerde kan akışını azaltma ve kaslarda asit birikmesine neden olduğundan, sırtınızda ağrı oluşturur.
Eğer spor yapar ve stres düzeyinizi kontrol altına alırsanız, sağlıklı bir sırt ve kas grubuna sahip olabilirsiniz.
İş yerinde oturma hali
Birçoğumuz gün içinde bilgisayar başında oturarak çalışıyoruz ve bu da metabolizma hızımızın düşmesine, kilo alımına ve duruş bozukluğuna neden oluyor.
Sırtta oluşan ağırını sebebi sertleşme ve kaslara gitmeyen oksijendir. Masa başında gün boyu oturmak bu sorunları tetikler. Sürekli oturmak zorunda kalanların yaşadığı sırt ağrısının çözümü daha kolaydır. Gün içinde hareket etmenin bir yolunu bulun.
Her 40 dakikada bir masa başından kalkın ve yürüyün. Örneğin su içmeye gidin ve gerinme hareketleri yapın. Camı açın ve biraz oksijen alın. Oturduğunuz yerde gerinme ve vücudu hareket ettirme alıştırmaları da yapmalısınız.
Vitamin eksikliği
Vücuttaki vitamin eksikliği, sırt ağrılarının da içinde bulunduğu önemli sorunlara neden olabilir. Örneğin D vitamini eksikliği, vücut için çok önemlidir. Eğer iyi güneş ışığı almıyorsanız, eksik besleniyorsanız, D vitamini eksikliği yaşayabilirsiniz.
D vitamini eksikliğinin kronik belirtilerinin başında sırt ağrısı gelebilir. Sırt ağrısını azaltmak için D vitamini takviyesi yapmanız gerekebilir. Vitaminler vücudumuzun normal işleyişi için gerekli olduğundan, herhangi bir vitamin eksikliği son derece önemli sağlık sorunlarına neden olabilir.
Kabızlık
Kabızlık sorunu yaşayanlar, sürekli sırt kasları üzerinden itmek yoluyla baskı uyguladıkları için, alt bağırsak sebebiyle sırt bölgesinde ağrı yaşarlar. Eğer kabızlık uzun sürer ve kronikleşirse, sırt kaslarında oluşan baskı ve zarar, kabızlık geçse bile yoğun ağrılara neden olabilir.
Kabızlık genellikle diyet lifin arttırılması ve düzenli egzersizle birlikte, bol su içerek tedavi edilebilir.
Güncelleme Tarihi: 17 Eylül 2013, 12:10