İnsanların sağlık kurallarını öğrenmesi ve sağlıklı yaşama bilincine kavuşması için Birleşmiş Milletler Örgütü’nün kabul ettiği 7-13 Nisan tarihleri, Sağlık Haftası olarak kutlanılıyor. Türkiye’nin her yerinde de sağlık haftasında çeşitli etkinliklerle kutlamalar yapılıyor. “Sağlıkta Dönüşüm Programı”yla birlikte, Türkiye’de 2002 yılından beri Sağlık Haftası eylem, açıklama ve protestolarla geçiyor. Özellikle son yıllarda sağlık çalışanlarına yönelik şiddette büyük bir artış yaşanırken, bunun için önlem almayan Sağlık Bakanlığı’na yönelik tepkiler de sürüyor. Sağlık Haftası’nın kutlanacağı bugünlerde, hekime yönelik şiddetin her geçen gün artması üzerine Türkiye’deki sağlıkçılar 17 Nisan’da bir günlük iş bırakma eylemine hazırlanıyor.
SES Genel Başkanı Çetin Erdolu, sağlık alanının satılık bir mal haline getirildiğini dile getirerek, şöyle konuştu: "Yani sağlık hizmeti, kademe kademe randevudan başlayarak reçete almaya, ilacı almaya kadar katkı payı ve ilave ücreti ile karşı karşıya kaldığımız bir duruma dönüşmüştür. Parası olanın engelsiz bir şekilde sağlık hizmetine ulaştığını; ama parası olmayan, bir çok parasal engelin olduğu bir sağlık hizmeti ile karşı karşıya kaldı. Bu da büyük ölçüde sağlık hizmetinin ticaretleştirilmesi ve kar elde edilen hizmet haline getirilmesinden kaynaklanıyor.”
‘Acil servislere yığılma var’
Hastanelerde acil servislerdeki yığılmalara dikkat çeken Erdolu, insanların katkı payı ödememek için acil servislere gittiğini ifade etti. Erdolu, “Dünyada Avrupa ülkelerinde acil servise başvurma oranı ‘yüzde 15’ civarıyken, Türkiye’de bu yüzde 30’lara dayanmış durumda. Bu da acil servislerde yığılmaya neden oluyor" diye konuştu. Erdolu, bu tür yığılmalar karşısında yaşanan aksaklıklardan da sanki sağlık çalışanları sorumluymuş gibi hasta ve hasta yakınları ile sağlık çalışanlarının karşı karşıya kaldığını ifade etti.
17 Nisan’da iş bırakma eylemi
Meclis tarafından sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti araştırma komisyonu kurulduğunu belirten Erdolu, “Bir yıla yakın bir zamandır bu komisyon faaliyet yürütüyor. Hem biz sendika olarak hem de sağlık alanında olan emek ve meslek örgütleri olarak oraya çağırıldık. Biz oraya şiddeti besleyen, doğuran içeren ayrıntılı rapor verdik. Diğer örgütler de ayrıntılı rapor götürdüler. Ama bir yıla yakın bir süredir komisyon her hangi bir gelişme kaydetmemiştir” diye konuştu. Şiddeti doğuran ve besleyen nedenlere karşı mücadele etme kararlılığı içinde olduklarını ifade eden Erdolu, şiddetin bu kadar fazla tırmanması nedeniyle 17 Nisan’da sağlık çalışanlarına karşı şiddeti besleyen faktörlerin ortadan kaldırılması için bir günlük iş bırakma eylemi yapacağız" dedi.
Sağlık örgütleri grevde olacak
Erdolu, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı Türk Tabipleri Birliği, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Dişhekimleri Birliği, Türk Hemşireler Derneği, Türk Ebeler Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Tüm Radyoloji ve Teknisyeni Teknikerliği Derneği, Türk Medikal Rodyoloji Derneği gibi sağlık örgütleri ile birlikte 17 Nisan’da bir günlük iş bırakacaklarını söyledi.DİHA
Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2013, 10:43