Suriye’de yaşanan çatışmalar birçok mağduriyet yaratırken, sağlık sorunları da bu mağduriyetin başında geliyor. İç hastalıkları uzmanı Doktor Ramazan Kaya, Rojava'daki sağlık sorunlarını görmek ve oradaki yurttaşlar için sağlık konusunda neler yapılacağını araştırmak için Rojava’nın Mardin’in Nusaybin ilçesine komşu olan Qamişlo kentine gitti. Qamişlo ve Nusaybin ilçesinin birbirine komşu iki kent olduğunu; ancak son birkaç yıldır Suriye'de yaşanan iç savaşın Nusaybin halkını da olumsuz şekilde etkilediğini dile getiren Dr. Kaya, "Suriye'de yaşanan savaştan dolayı şu anda orada büyük sıkıntılar yaşanıyor. Özellikle ambargodan dolayı şu anda Qamişlo'da sağlık sorunu büyük bir sorun haline gelmiştir. Qamişlo'da savaştan dolayı insanlara elektrik verilmiyor ya da günde 1-2 saat veriliyor. Bu da insanların günlük hayatlarında sıkıntı yaşamasına neden oluyor" dedi.
'Yaz ayıyla beraber bu hastalıklar daha da artacak'
Geçen hafta Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ın daveti üzerine Qamişlo kentine geçtiğini aktaran Dr. Kaya, şunları ifade etti: "Qamişlo gümrük binasında çeşitli branşlarda 8 Suriyeli uzman doktorla görüştüm. Doktorlardan aldığım bilgiye göre, sorunun bizim duyduğumuzdan daha büyük olduğunu fark ettim. Oradaki sağlık sorununun gittikçe arttığını, bulaşıcı hastalıklardan geçilmez olduğunu gördük. Kentte koruyucu ve tedavi edici hiçbir çalışma yapılmıyor. Tüberküloz, bronşit ve bulaşıcı hastalıkların yayıldığını gördük. Özellikle sudan ve yiyeceklerden bulaşan hastalıklar, gittikçe artıyor. Çocuklara aşı yapılmadığından dolayı doktorların bize aktardığı bulaşıcı hastalıklar kızamık, suçiçeği, boğmaca ve difteri gibi hastalıklardır. Sudan dolayı kolera, tifo, bağırsak enfeksiyonları, sivrisinekten dolayı sıtma, karasinekten dolayı şark çıbanı hastalıkları ortaya çıkmış. Müdahale edilmezse bu tür hastalıklar orda salgın haline gelecek. Bu da Nusaybin’i büyük oranda etkileyecektir; çünkü Nusaybin-Qamişlo arasında fazla mesafe yoktur. Bundan dolayı orada olacak her türlü sorun Nusaybin'i de etkileyecektir. Bu tür vakalarda sirkülasyon olacağı için Türkiye'nin diğer illerinde de görülecektir. Yaz ayıyla beraber bu hastalıklar daha da artacak."
Qamişlo'daki sağlık sorununu bölgede bulunan Tabipler Odası ile paylaşmayı ve toplantı düzenlemeyi düşündüklerini dile getiren Kaya, "Gerekirse STK'lar, Sağlık Bakanlığı ve uluslararası sağlık kuruluşlarının dikkatini çekmek için gerekli girişimlerde bulunmayı düşünüyoruz. Qamişlo'da neredeyse her gün kuduz vakası oluyor. Kuduz vakasında düzenli olarak aşı yapılması gerekiyor. Ancak aşılar biyolojik silaha girdiğinden dolayı sınırdan götürülemiyor. Köpek ısırmalarında yurttaş sınır kapısına getirilerek, aşı yapılıyor. Eğer bir aşısı aksarsa bu da kötü sonuçlar doğuracaktır. Aşı konusunu Sağlık Bakanlığı'na ve UNESCO Sağlık Örgütü’ne girişimlerde bulunup bu sorunu bir an önce çözmek gerekir. Qamişlo'dan gelecek bulaşıcı hastalıklar, Türkiye'nin de risk altına girmesine neden olacaktır. Bundan dolayı bu tür sıkıntılar tekrardan ortadan çıkmadan girişimlerde bulunulması gerekir" diye belirtti.
'Tedavi edilmesi gereken hastalar ölümü bekliyor'
Nusaybin Belediyesi’nin kendi çabalarıyla yardımda bulunmaya çalıştığını, ancak bu yardımların yetersiz kaldığını aktaran Kaya, "Belediyenin de imkanları kısıtlıdır. Çevre illeri, örgütleri, belediyeleri destekte bulunması gerekir. Qamişlo'da şu an insanlık dramı yaşanıyor. Qamişlo'da binlerce kronik hasta var” dedi. Hemofili ve lenfoma gibi hastalara da müdahale edilmediğini aktaran Kaya, "Karaciğer, şeker hastası, kalp hastası, böbrek yetmezliği, hepatit ve yüzlerce sayamayacağız hastalık var; ancak Qamişlo'daki sağlık kuruluşları şu anda hizmet veremiyor. Bu hastaların sağlık kontrolünde ilaç tedavisi görmesi lazım. Doktorlar Türkiye'den ve bölge halkından büyük yardım bekliyor. Bu hastaların ya Türkiye'ye getirmek gerekiyor ya da ihtiyaçları karşılanarak yerlerinde tedavi edilmeleri gerekir. Kızılay başta olmak üzere bölgedeki tüm sivil toplum örgütleri, Türk Tabipler Odası ve Sağlık Bakanlığı'nın direk olarak bu hastalar için ön ayak olması gerekir. Bu işi el birliğiyle yapmak lazımdır" diye konuştu.
Qamişlo'da koruyucu hastalıklarla mücadele edilemediği gibi tedavi edici hastalıkların da ilaç olmadığı için tedavi edilemediğini belirten Dr. Kaya, Rojavalı doktorlardan aldığı bilgiye göre, acil tedavileri başlaması gereken 200 böbrek ve 50 kan kanseri hastası tespit edildiği dile getirdi. DİHA
Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2013, 09:52