İnsan Hakları Derneği'nin ulaşabildiği hasta tutsaklar üzerinden derlediği verilere göre, 163'ü ağır olmak üzere 544 hasta tutuklu ve hükümlü bulunduğu Türkiye cezaevlerinde bulundukları koşulların her için tehlike altına soktuğu tutsakların yaptığı tahliye başvuruları da bürokratik engellemeler ve keyfi kararlara takılarak engelleniyor. 17 Ağustos 2012 yılında gözaltına alınarak tutuklanan Emrah Abi isimli siyasi tutuklu da bu bürokratik engellere takılan tutsaklardan biri. Şu an Muş E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan Abi, kalp fonksiyonlarının yüzde 55 oranında işleyemez durumda olmasına rağmen cezaevinde tutulmaya devam ediliyor. Cezaevi koşullarının yaşamını her an tehdit ettiği Abi'nin tahliyesi için yapılan tüm girişimler sonuçsuz kaldı.
Halen Van 5 Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan ve bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan müvekkili Emrah Abi'nin tahliyesini talep eden avukatı Cahit Ertan, Abi'nin tutuklanmadan önce tedavi gördüğü Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaşı Tıp Merkezi tarafından verilen kalbinin yüzde 55'inin fonksiyonlarını yitirdiğini gösteren raporu mahkemeye sundu. Bu raporu dikkate almayan mahkeme heyeti, Abi'yi Muş Devlet Hastanesi'ne sevk etti. Burada yapılan kontrollerde yaşadığı sağlık sorununun ciddiyetine rağmen Abi'ye "Hastanın cezaevinde kalmasına engel teşkil edebilecek herhangi bir sağlık sorunun bulunmadığını kararına varılmıştır' şeklinde sağlık raporu verildi. Abi için verilen "cezaevinde kalabilir" şeklindeki ikinci raporu dikkate alan mahkeme, bulunulan tahliye istemini reddetti.
'Hukuksuzluk örneği'
Müvekkili hakkında verilen kararın evrensel hukuk kurallarına, insan haklarına aykırı olarak bir hukuksuzluk örneği olduğunun altını çizen Av. Ertan, "Zira cezanın amacının kişinin ıslah edildiği düşünüldüğünde yüzde 55 kusuru olan bir kişinin cezaevi koşullarında ıslahının olmayacağını düşünüyoruz. Farklı tedbir yöntemlerinin CMK yasası kapsamında düzenlediğini düşündüğümüzde bu farklı tedbirlerden birine de başvurulabileceği, mahkemenin de bildiği üzere olanak içerisindedir. Fakat mahkeme bu tür bir yaptırımın yerine tutukluluk gibi ağır bir tedbiri sürdürüyor" dedi. Av. Ertan, müvekkili hakkında verilen karar için bir üst mercii olan mahkemelere başvuruda bulunacaklarını aktardı./Diha
Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2014, 10:15