Bu araştırma Science dergisinin 2 Ocak tarihli sayısında yer aldı.
Johns Hopkins Üniversitesi bilim insanları tarafından yürütülen araştırmada, çok çeşitli kanser hastalıklarının önemli bir çoğunluğu hesaba katıldı.
Ancak bu araştırma, kadınlarda en fazla görülen meme kanseri ve erkeklerde deri kanserinden sonra ikinci sırada yer alan prostat kanserini kapsamıyor.
Yetişkinlerde hesaba katılan kanserlerin yaklaşık üçte ikisi, tümörlerin büyümesine yol açan rastlantısal genetik mutasyonlarla açıklanıyor.
Üçte biri ise genetik faktörler veya olumsuz bir çevresel etkiden kaynaklanıyor.
Johns Hopkins Üniversitesi'nde onkoloji profesörü Bert Vogelstein, "Bu araştırma sigara içerek veya yaşamdaki diğer kötü alışkanlıklarınızla kanser risklerimizi arttıracağımızı gösteriyor" dedi.
Vogelstein, "Ancak her şeye rağmen, çok sayıda kanser biçimi bir şansızlıktan ve yaşam biçimi ya da genetik faktörlerle hiçbir bağlantısı olmayan kanserlere yol açan bir genin mutasyonundan kaynaklanıyor" diye ekledi.
Sigara içip, güneş ışınlarından özel olarak korunmamasına rağmen uzun yıllar yaşayan inanların "iyi genlere" sahip olmadığını ifade eden Vogelstein, "Gerçek şu ki, aramızdan birçoğu basit bir şekilde çok daha şanslı" şeklinde konuştu.
Aynı üniversitenin biyomatematikçisi ve onkoloji profesörü asistanı Cristian Tomasetti, "Yaşam biçimimizi değiştirmek bazı kanser biçimlerinden kaçınmak için çok yararlı olacak ama ne yazık ki başka kanser biçimlerine karşı etkili değil" dedi./Anf
Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2015, 10:27