Yüksek: İradesi inkar edilen toplum kendi önlemini almak zorunda

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, iktidarda kalmak için ülkeyi kaosa sürüklemeye çalışan AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı iradesi inkar edilen toplumun kendi önlemini almak zorunda olduğunu söyledi.

Yüksek: İradesi inkar edilen toplum kendi önlemini almak zorunda
Seçimlerde alınan yenilginin ardından topyekun savaş konseptini devreye sokan AKP ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın politikaları doğrultusunda yaşananları Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek değerlendirdi. Gelinen aşamada, Türkiye'nin parlamenter düzeni ayaklar altına aldığını belirten Yüksek, Kürt halkının iradesini HDP'den yana kullanmasına rağmen Erdoğan ve AKP'nin seçim sonuçlarını bir türlü kabullenemediğini vurguladı.
'Toplum tek merkezden yönetilemez'
Merkezi yönetimlerin toplumun ihtiyaçlarına cevap olabilecek durumda olmadığını ve Kürt siyasi parti geleneğinin, yıllardır toplumsal sorunların çözümü için ülke yönetiminin demokratikleşmesini istediğini belirten Yüksek, "Biz bu kadar yükü ağırlaşmış olan, nüfusu 70 milyonun üzerinde olan bir ülkenin bir merkezden yönetilemeyeceğini yıllardır söylüyoruz. Çözüm yerelde halkın kendi kendisini yönetebilmesidir, kendi kendini idare edecek mekanizmalara ulaşabilmesidir. Seçimden sonra bir merkezi yönetim kurulamadı diye ülke şuanda yönetimsiz ve yönetilemiyor. Neden toplum bununla yaşamak zorunda kalsın? Bir tek merkezi yönetimle bütün toplumun yönetildiği bir sistem neden kader olsun?" sorularını sordu. 
'Yerel demokrasi gerçekleşmiş olsaydı hiçbir sıkıntı yaşanmazdı'
Erdoğan'ın tek başına iktidar olabilmek için hükümetin kurulmasının önünde durduğunu ve ülkeyi savaşa sürüklediğinin altını çizen Yüksek, iktidar hırsının ülkede savaşı ortaya çıkardığını ve ülkenin çocuklarını mezara gönderdiğini belirtti. 
İktidar hırsının, toplumun kendi kendisini yönetmesi ile ortadan kalkabileceğini dile getiren Yüksek, "Eğer yerel demokrasi gerçekleşmiş olsaydı ve bu yasal, anayasal çerçeveye kavuşturulmuş olsaydı, merkezi yönetim kurulamasaydı dahi hiçbir sıkıntı yaşanmayacaktı" dedi. 
'Toplum Erdoğan başkan olsun diye evlatlarını ölüme göndermek istemiyor'
Yüksek, HDP'yi destekleyen halklar ve tüm demokratik kesimlerin iradelerinin reddedildiğini ve HDP'yi destekleyen farklı kesimlerin ülkenin AKP'nin tekçi zihniyetine teslim olmasının engellediğini de kaydetti. Ülkenin demokratikleşme, dönüşme sürecinin oluşması gerekirken, AKP'nin bunu kabul etmeyip, savaş çıkardığını belirten Yüksek, "AKP, savaşla iktidarını kazanmaya çalışıyor. İradesi inkar edilen toplum da kendi önlemini almak zorundadır. Artık baskıyla, zulümle topluma geri adım attıramazlar. Toplum Erdoğan başkan olsun diye evlatlarını ölüme göndermek istemiyor" diye konuştu.
'AKP toplumu kendi iradesini kurmaya zorluyor'
"Eğer diktatör rejim bu şekilde devam edecekse, toplum kendi alternatifini üretmek zorundadır" diyen Yüksek, demokratik özerkliği Türkiye'nin tamamına bir çözüm olarak sunduklarını hatırlattı.
Ya diktatör rejime teslim olacaklarını ya da toplum iradesini ortaya koyacaklarını söyleyen Yüksek, şunları söyledi: "Halk baskıyı kabul etmiyor artık. Seçimlerde bu net bir şekilde ortaya çıktı. Her ne kadar AKP bunu manipüle etmeye çalışsa da yüzlerce köy yüzde 90'lara varan oy oranlarıyla partiyi destekleyerek iradesini ortaya koydu. Eğer bunu inkar eder kendi iktidarınızı dayatırsanız, bu yüzde 90'lık toplum kendi alternatifini kurar. AKP toplumu böyle bir sürece zorluyor." 
AKP'nin ülkeyi yeni bir iktidar rejime sürüklemek için demokrasi tartışmalarının önünü kapattığına dikkat çeken Yüksek, gözaltı, tutuklama, operasyonların hepsinin toplumun demokratikleşme isteklerine imkan ve olanak sağlamamak için yapıldığını söyledi. DİHA

Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2015, 10:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER