Kürkçü, Meclisin yüzde 85,7'sinin erkeklerden, yüzde 14,3'ünün kadınlardan oluştuğunu, bu yasama döneminde sadece bir kadın bakanın görev yaptığını, yerel yönetimlerde kadın oranının ise sadece yüzde 3,3 olduğunu belirtti.
Kanun teklifinde Kürkçü, sığınma evleri, ücretsiz kreşler, güvenli kamusal alanlar, kadın dostu toplu taşıma gibi kadınların yaşam kalitesini arttıracak, kadınlara hareket özgürlüğü sunacak seçeneklerin politik ve teknik karar ve planlama aşamalarında kadınların eşit temsilinin hayati önem taşıdığını vurguladı. Teklif gerekçesinde şu ifadeler yer aldı.
"Bunun sağlanmaması, kadınların kayırılmasını gerektiren süreçlerin gözden kaybolmasına yol açacak, yerel kamu kaynaklarının erkek öncelikleri doğrultusunda kullanılmasına ve kentlerin yetişkin erkekler dışındaki grupları ihmal eden ve dışlayan mekânlar olarak varlıklarını sürdürmesine neden olacaktır."
Kürkçü, eş başkanlık uygulamasının sadece "genel başkanlık" düzeyinde değil, büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, il başkanlığı, ilçe başkanlığında da uygulanmasını ve belediye meclisi ve il genel meclisinde eşit temsil sağlayan yüzde 50 kadın kotasının zorunlu hale getirilmesini önerdi.
Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2014, 18:58