Ermeni Soykırımı’na ilişkin konuşan Başbakan Davutoğlu: “Tarihi bilmeden, araştırmadan yapılacak siyasi baskılara kesinlikle taviz de vermeyiz, boyun da eğmeyiz” dedi.
Davutoğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:
“Ele aldığımız hususlardan birisi de terörizmle mücadele konusu. Her tür terörizme karşı, Avustralya ile Türkiye ortak bir tavır içindedir. Bugün de bu çerçevede ortak açıklama yapacağız.
“Hem DEAŞ ve benzeri örgütlerin Suriye’deki faaliyetleri, hem de diğer bütün terör örgütlerine karşı alınacak ortak tavır konusunda, Türkiye ile Avustralya, değerli dostumla ben aynı kanaatleri paylaşıyoruz. Bu çerçevede de bundan sonra istişarelerimize devam etme kararlılığındayız.
“Yine bu bağlamda özellikle Müslüman toplulukların, her tür aşırıcılıktan uzak bir şekilde, barışçıl bir tarzda, içinde bulundukları topluluklara entegre olmaları ve İslamofobik tarzda yaklaşımların olmaması yönünde de hangi adımların atılabileceği yönünde tecrübelerimizi paylaştık.
“Obama’nın Türkiye’yi rencide edecek bir açıklamada bulunmayacağını ümit ediyorum”
“8 yıl ABD Başkanı olarak kazandığı bütün bu deneyimler ışığında Sayın Obama’nın Türkiye’yi rencide edecek bir açıklamada bulunmayacağını ümit ediyorum. Çünkü Türkiye ve Amerika stratejik temelli ikili ilişkilere sahip ülkelerdir. Çok özel ilişkilerdir. Bununla şunu kastetmiyorum.
“Bu özel ilişkiler dolayısıyla doğru olan bir tutumu terk etsin değil, doğru olan da Türkiye ve Ermenistan arasında şimdi görüşleri ve çatışmaları tahrik etmek ve provake etmek değil, aksine çatışmalardan bir dostluk, işte bugün bizim gerçekleştirdiğimiz gibi bir dostluğu nasıl çıkartırız, bunu sağlamak.
“Türkiye her konuda görüşlere, görüşmelere açıktır. Her girişime açıktır ama dediğim gibi tarihi bilmeden, araştırmadan yapılacak siyasi baskılara kesinlikle taviz de vermeyiz, boyun da eğmeyiz. Bu konuda atılacak adımların üçüncü taraflarca da dikkatli atılmasını ümit ediyoruz.
“Hrant Dink’in ölüm yıl dönümünde yayınlanan mesajımızda 3 unsur önemlidir. Bir, ortak tarihimizi adil hafızayla tartışalım, acılarımızı paylaşalım. Biz sizin acınızı anlıyoruz ve size taziye diliyoruz. İki, gelin ortak bir geleceği birlikte kuralım. Üç, üçüncü taraflara da bizim aramıza nifak ve fitne sokmak yerine veya bizim aramızda düşmanlığı körükleyecek kararlar yerine dostluk kurmamıza yardımcı olun.
“Bu 3 mesaj da taziye mesajında iletildi. Şimdi, tabii Sayın Papa’nın açıklaması son derece şanssız bir açıklamadır. Bu konudaki tutumumuzu açık bir şekilde dile getirdik. Vatikan da aslında Papa’nın gerçekte kendi görüşünü ifade etmediği, daha önceki bir görüşe atıfta bulunduğu gibi tevil edici yorumlar geldi.
“Merkel’nden Türkiye’yi rencide edecek bir karar alınmamasını istedim”
“Sayın Merkel ile uzun bir telefon görüşmesinde Alman Parlamentosu’nun Türkiye’yi rencide edecek bir karar almaması yönünde kendisinin de devrede olmasını rica ettim. Kendisi de bu tarihi olayların siyah ve beyaz olarak değerlendirilemeyeceği konusundaki geleneksel görüşünü zikretti.
“Daha önce de zikrettim, biz göz mesafesinde herkesle konuşuruz ama herhangi bir taraf ister dini bir makam olsun siyasi ister şu ister bu, göz mesafesinin üstüne çıkıp da bize yukarıdan kibirli konuşmaya kalkarsa kesinlikle onun cevabını da veririz. Her şeyi kabul ederiz, her türlü acıyı paylaşırız ama bize kibirli bakan kim olursa olsun o konuda tutumumuz açık ve nettir.” İMC
Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2015, 22:04