Tezcan’ın başvuru dilekçesinde yer alan ifadelerin bir bölümü şöyle;
“Cumhurbaşkanının 10 Mart 2015 tarihinden bu güne kadar yaptığı toplantılarda; tarafsızlıkla bağdaşmayan, bir siyasi parti ya da aday leh ve aleyhine propaganda, telkin ve tesirde bulunma niteliğindeki konuşma ve davranışlarının hukuka aykırılığının tespit edilerek denetlenmesine, 7 Haziran 2015 günü oy verme işleminin bitimine kadar tekrarının önlenmesine ve Anayasa’nın 79. maddesi uyarınca seçimin düzen içinde ve dürüstlük kurallarına uygun yönetimi sağlamak için gerekli bütün işlemlerin yapılmasına, Bu nitelikteki konuşmalarına radyo ve televizyon yayınlarında yer verilmemesi konusunda denetim yapılmasına, Karar verilmesini saygılarımla dilerim.”
Ne olmuştu?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) daha önce üç kez, Halkların Demokratik Partisi (HDP) de bir kez Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili başvuru yaptı.
HDP ayrıca Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) da iki ayrı başvuru yaptı.
HDP 5 Mayıs’ta YSK’ya başvurmuş, başvuruları aynı gün içinde,“Cumhurbaşkanının seçim yasalarını açıkça ihlali” gerekçesiyle YSK’ya yaptığı ikinci başvuru da “Cumhurbaşkanını denetleme yetkimiz yok” denilerek reddedilmişti.
HDP, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anayasadaki yetkilerini aşarak, bir parti lehine seçim çalışması yürüttüğü gerekçesi ile 9 Mayıs’ta Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
HDP, 14 Mayıs 2015 tarihinde 4. kez tekrardan Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurmuş ve başvuru 20 Mayıs günü çokluğuyla reddedildi.İmc
Güncelleme Tarihi: 22 Mayıs 2015, 11:55