Bu süre zarfında; Suruç Katliamı, bini aşkın kişinin gözaltına alındığı polis operasyonları, IŞİD ve PKK’ye dönük sınır operasyonları ve peş peşe çatışma olayları yaşandı.
Bu gelişmeler yaşanırken, CHP’den Haluk Koç ve AK Parti’den Ömer Çelik başkanlığında yürütülen koalisyon görüşmelerinin dördüncüsü de yapıldı.
CHP ve AK Parti, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “MHP ile temaslar sürüyor” ve Cumhurbaşkanı’nın “Koalisyondan fayda beklemek boşuna” sözlerinin soğuk duş etkisi yaptığı 4. tur dışındaki görüşmelerden memnun.
Gelinen süreçte yapılacak beşinci ve son görüşme, koalisyon için en büyük önemi taşıyor.
Üç hafta sonra, yani 24 Ağustos’ta son bulacak görüşmeler için CHP kanadından “Acil hükümet kurulmalı” yönünde çağrılar da var.
“Makam, mevki, koltuk pazarlığına girmedik” diyen CHP’li Haluk Koç’un cumartesi günkü açıklamaları, görüşmelerin olumlu geçtiği şeklinde yorumlanırken AK Parti kanadından Ömer Çelik’in “görüşmeler rahat geçti” sözleri de ilerlemeye yoruldu.
Ön görüşme sonuçlarını genel başkanlara ileteceklerini söyleyen Çelik, “Mutabakat oluşmuşsa sonraki sürece geçilir” dedi.
Hükümet çalışmalarının içinde yer almayacaklarını söyleyen MHP’nin de koalisyonda olma ihtimali var.
Meclis başkanlık seçiminde MHP’nin İsmet Yılmaz’a dönük tavrı, RTÜK seçiminde ise AK Parti’nin MHP’li adayı desteklemesi bu ihtimali gündeme getirmişti.
Koalisyon için MHP tarafından sunulan “çözüm sürecinin son bulması ” şartının önemli ölçüde karşılık bulması da AK Parti – MHP koalisyonu ihtimalini yeniden güçlendirdi.
Ancak MHP lideri Devlet Bahçeli’nin son açıklaması bu yorumu desteklemiyor. Bahçeli, “AKP ve CHP’ye diyorum; oyalanmayın, savsaklamayın; buyurun hükümeti kurun ve terörün kökünü kazıyana kadar da mücadele edin” dedi.
AK Parti ile CHP arasında 24, 28, 30 Temmuz ve 1 Ağustos’ta yapılan görüşmelerin finali 3 Ağustos’ta. Bu son görüşmeyle birlikte “koalisyon mu, erken seçim mi?” soruları da netleşmiş olacak.İmc
Güncelleme Tarihi: 03 Ağustos 2015, 10:02