Hasta tutsak 6 aydır ameliyat edilmiyor

Türkiye'de devreye sokulan savaş politikalarıyla beraber hasta tutsaklar üzerindeki baskılar da arttı. Birçoğu ölüm sınırında olan hasta tutsakların çoğu tedavi adı altında ya daha kötü hapishanelere sevk ediliyorlar ya da tedavileri erteleniyor.

Hasta tutsak 6 aydır ameliyat edilmiyor
Hasta tutsaklardan biri olan Yılmaz Kahraman, beynindeki tümör nedeniyle görme sorunu yaşıyor ve tedavi edilmediği gibi tedavi adı altında başka cezaevlerine gönderilerek ölüme terk edildi. Tek başına kalamayan, duvarlara tutunarak ancak yürüyebilen Kahraman, Kırıkkale Tıp Fakültesi tarafından "acilen ameliyat edilmesi gerekiyor" kararına rağmen yaklaşık 6 aydır ameliyat edilmiyor.
Türkiye'de ağır hasta tutsaklardan biri olan ve Kırıkkale Cezaevi'nde kalan PKK'li tutsak Yılmaz Kahraman, beynindeki tümör ölümcül sınıra yaklaşırken aynı zamanda görme yetisini de etkiliyor. Kırıkkale Tıp Fakültesi tarafından "ameliyat edilmesi gerekiyor" kararı verilmesine rağmen Kahraman, ameliyatı yapacak doktorun yurtdışında olduğu gerekçesiyle ameliyata alınmadı. 
Adeta süründürülüyor
Ailesi ve TUHAD-FED tarafından yapılan girişimlerden sonra bu kez de ameliyat cihazlarının bozuk olduğu belirtilerek Kahraman'ın ameliyatı geciktirildi. Kahraman en son, ameliyat için Ankara Sincan 1 Nolu F Tipi'ne sevk edildi, ancak buraya getirilen Kahraman, tekli hücreye konuldu. Gözleri görmeyen ve zaman zaman dengesini yitiren Kahraman'ın hem avukatları hem de kendisinin "2 Nolu F Tipi'ne gönderin, gönderilsin" talebi cezaevi yönetimi tarafından reddedildi. Görüşe ya da revire çıktığında duvarlara tutunarak yürüyebilen ancak, buna rağmen tek başına tutulan Kahraman'ın, en son Adli Tıp'a gönderilmek üzere Metris R Tipi'ne sevki çıkarıldı.
Çabalar sonuç vermiyor
Konuya ilişkin bilgi veren Ankara TUHAD FED yöneticisi Mehmet Baytekin, bütün girişimlerinin sonuçsuz kaldığını belirterek, "Meclisteki milletvekilleriyle görüştük, onlarda Adalet Bakanlığı'yla görüştüler. Bu seferde sevkini Metris R Tipi'ne çıkardılar. Adli Tıp Kurumu'na gönderecekler, zaten Adli Tıp Kurumu taraflı bir kurum siyasi davrandığı için bu tutsağı bırakmıyor. İnfazını ertelemiyor. Nitekim 3-4 aydır ölümcül bir hastalığı olmasına rağmen çeşitli bahanelerle ordan oraya sürüyorlar. Avukatı hem ceza infaz kurumu savcılığıyla görüştü hem de Adalet Bakanlığı'yla görüştü. Bir türlü sonuç alamıyoruz. Bu siyasi tutsağın durumu şu an çok kritik. Biz de ne yapacağımızı şaşırdık" diye konuştu.
Baytekin, yine tedavi amacıyla Yılmaz Kahraman'ın bir çok hasta tutsak gibi başka cezaevine sürgün edildiğini belirterek, "Metris R Tipi'ne sevki çıkmış ama daha gitmedi. Bu gün yarın Metris R tipi Cezaevi'ne gidecek. Zaten R tipleri toplanma kamplarına benziyor. Bu tutsağın acilen ameliyat olması lazım. Biz infazın ertelenmesini istemiyoruz" dedi. 
'Hasta tutsak koğuşu tadilatta diye hastalar tutsaklar tedavi edilmiyor'
Cezaevi idarecileri ve hükümetin elinden geldiğince her türlü durumu hasta tutsaklara karşı kullandığını ifade eden Baytekin, "Şu an Numune Hastanesi'ndeki mahkum koğuşu tadilatta ve bu tadilatın ise altı ay süreceği söyleniyor, bu gerekçeyle siyasi tutsakları burada ameliyat etmiyorlar. Zaten izbe bir yer. Hastalar başka bir serviste kalabilir" diye konuştu.DİHA

Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2015, 10:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER