Araştırmacılar, mamut türünü geri getirme yönünde hayati bir aşamayı geçerek, mamut genlerini yeniden oluşturdu ve Fil DNA'sına yerleştirdi.
Somut olarak, Harvard Üniversitesi'nden bir ekip yünlü mamut genlerini fil DNA'sına yerleştirdi ve umut verici sonuçlar ortaya çıktı.
Bilim insanları bu aşamaya gelmek için Arktika buzullarında donmuş halde buldukları DNA numunelerini inceledi. Amaç fillerde bulunmayan genleri ayrıştırmaktı.
Toplam 14 gen yeniden oluşturuldu. İkinci aşama, Crispr olarak adlandırılan bir yöntemle bu genleri, mamut türüne en yakın hayvan olan fil DNA'sına yerleştirmek oldu. Bilim insanları, genlerin sanki normal bir DNA imiş gibi çalıştığını gördü.
The Sunday Times gazetesine konuşan araştırmacı George Church, "Şimdi elimizde içerisinde Mamut DNA'sı olan fonksiyonel fil hücreleri bulunuyor" dedi.
Mamutlar kaybolduktan binlerce yıl sonra, laboratuvar ortamında bile olsa ilk kez genleri yaşıyor. Mamut DNA'sı Arktika Okyanusu'ndaki Wrangel Adası'nda bulunan örneklerden geliyor. Bu tür, 3300 yıl öncesine kadar yaşayabilmişti. Geri kalan mamutlar ise zaten yok olmuştu.
Yeni çalışmalar yünlü mamuta ilişkin araştırmalarda büyük bir adım olarak görülüyor. Bilim insanları, yok olmuş bir türün genomunu yeniden oluşturma, hatta yaşama geri döndürme olasılığına doğru önemli bir adım atmış oldu.
Yünlü mamut genomunu oluşturmak için mevcut durumda üç ekip kendi cephesinde çalışma yürütüyor. Genom, hayvanı bir gün yeniden hayata döndürmek için temel bir faktörü teşkil ediyor. Ancak iş o kadar kolay değil. Binlerce yıl buzlar arasında kaldıktan sonra bulunan örneklerdeki DNA'ların çok azı iyi durumda.
Kısaca, bugünden yarına mamutların yeniden sokaklarda dolaşacağını düşünmek için erken ancak bir gün yaşama dönmeleri imkansız değil.anf
Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2015, 09:39