31 Mart seçimlerinde Yüksekova seçimlerini galip kapatan ve 15 Nisan’da belediye yönetimini devralan HDP’li eş başkanlar Remziye Yaşar ve İrfan Sarı, belediye meclis üyeleri ile ilk toplantılarını yaptı.
Toplantının ardından basın açıklaması yapan eş başkanlar, belediyeninb toplam borcunu açıkladı. İlk olarak konuşan eş başkan Remziye Yaşar, “Belediyeler yıllarca bizim elimizde idi ama onlardan sonra kayyumlar arkadaşlarımızın yerini gasp ederek belediyelere geçtiler. Bu halkın iradesi sonuçta belediyelerimizi geri aldık. Ölene kadar onlara minnet borçluyuz. Sonuna kadar onlara hizmet etmek için elimizden geleni yapacağız. Fakat yeni geldik, müthiş bir tablo ile karşı karşıyayız. Kayyumlar bu halkın malından, ekmeğinden çalarak bu halka gelen bütün belediye gelirlerinmi gasp etmişlerdir, bir borç batağına batırmışlardır. Yüksekova gibi bir ilçede bir borç batağı vardır. Bu konuda detaylı açıklamayı tekrar yapacağız. Bu borçlar üzerinden bütün araştırma ve denetlemelerimiz yaptıktan sonra kalem kalem hesabını halkla soracağız. Halkla paylaşacağız. Bunları detaylı halini afiş olarak asacağız” dedi.
Ardından konuşan eş başkan İrfan Sarı ise, “15 Nisan itibari ile belediyemize geldik ve belediyemizde karşılaştığımız ilk manzara İller Bankasından kamu yararına gönderilen hisselerin tamamına el konulduğu, buna yönelik içerde borçlanma olduğunu gördük. Bu borçları ana hatları ile açıklayacağız ancak isimlendirmek istiyorum. Özellikle Halk Bankasından alınmış krediler, kanalizasyon teminatlı, içme suyu teminatlı ve diğer alt yapı mevzuları ile teminatlı alınmış kredilerin toplam miktarı şeklinde karşımıza 608 Milyon Tl şeklinde çıkmaktadır. Yine belediyenin kendi borçları da SGK, esnaf borcu şeklinde 72 Milyon TL şeklinde çıkıyor. Toplamda 680 Milyon gibi bir borçla karşı karşıya kaldık. Burada teminatlı ifadesini özellikle kullanmak istedim. Kayyum marifeti ile alınmış kararlar, bu özel maddeyi içine almış. Belediyenin öz kaynakları yetmediği zamanlarda İller Bankası’ndan gelen hisselere de el konulabileceği şeklinde ifade edilmiş ve buna dair teminat sunulmuş. Doğal olarak da İller Bankası belediyemize gelen ve kamu yararına kullanılacak hissenin tamamınael konuluyoır. Aslında yüzde 40’ına el konulabilir. Diğer yüzde 60’ının hem personel maaşlarına hem de diğer hizmetlerin aksamamasına yönelik kesilmemesi gerekiyor.Yasal ve hukuk boyutu ile avukat arkadaşlarımız incelemesini başlattı. Biz de buna yönelik denetim ve inceleme kurulu oluşturacağız. Daha sonra da kamuoyuna daha etraflı bir rakam sunacağız. Okuduğumuz rakamları da afiş şeklinde hazırlayıp şehrin çeşitli yerlerine asacağız. 680 milyon gibi bir borçla kalmamızın da müeyyidesi olarak karşımıza şu çekmaktadır. Şehre büyük projelerle yatırım yapıldığı, bu yatırımların kanalizasyon ve içme suyu şeklinde isimlendirildiği söylenmektedir. Ancak geldiğimiz ay itibariyle karşılaştığımız manzara, yapılan işlerin tamamen fiyasko, tamamen işlevsiz kaldığı ve tüm mahallelerimizde su baskınlarının yaşandığıdır. Bu denli hazırlıksız bir proje ile karşı karşıya kaldık. Toplamda borcun tamamının aslında bu yapının çok daha kaliteli ve üst düzeyde yapılabileceğini gösteriyorken, tamamen işlevsiz bir alt yapı ve su mevsuzu ile karşı karşıya kaldığımızı söylemek isterim” ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2019, 11:55