Dünyanın en eski tarım araçlarından biri olan tırpan gelişen teknoloji karşısında hala güncelliğini koruyor. Teknolojinin gelişmesi ve modern ziraat araçlarının imal edilmesiyle artık eskisi kadar kullanılmayan tırpanlar, hala engebeli arazilerde kullanılmaya devam ediyor. Van’ın Gevaş ilçesinde yıllardır tırpan ile ot biçen Mehmet Leyla isimli çiftçi, teknolojinin ilerlemesine rağmen halen günümüzde ilkel tarım araçlarına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Gelişmekte olan teknolojinin birçok mesleği de beraberinde maziye gömdüğünü anlatan Leyla, "Her ne kadar tarım alanında son teknoloji makineler çıksa da tırpan yine de güncelliğini koruyor.
Ama tırpancılar günümüzde yok. Eskiden tırpancı ayrı, tırpanın ağzını keskin eden Zindancı ayrı meslek gurubu oluşturuyordu. Bunlar artık mazide kaldı. Ama tırpan artık meslek değil zaruri olarak çiftçinin elinde kalmış bir alet oldu. Çünkü, dere yatakları, bahçeler ev engebeli araziler gelişen teknolojiye rağmen yine tırpana muhtaç kalmış durumdadır. Ayrıca, iş makineleri sadece düz arazide çalışabiliyor. Dik, yamaç ve sulu arazide çalışamıyorlar. Bu nedenle de tırpan teknolojiye yenilmeyenler arasındadır" dedi.
Teknolojinin gelişmesiyle beraber üretilen ziraat araçları çiftçinin işini kolaylaştırdığını da anlatan Leyla, "Eskiden tırpanlarla aylarca ekim ve hasat çalışması yapan çiftçiler, şimdi işlerini birkaç haftada bitirebiliyor. Ancak, yeni ziraat aletlerinin kullanılamadığı tarım arazilerinde çiftçiler tırpan kullanmaya devam ediyor. Teknoloji ilerlemesine rağmen tırpanlar, traktör ve ot biçme makinelerinin giremediği taşlı, dik ev ağaçlı bölgelerde bulunan tarlalarda çiftçinin en kullanışlı tarım aracı. Yani tarla sürmek için hala öküze, ot biçmek için tırpana, otu toplamak için tırmığa, ekin biçmek için orağa ihtiyaç duyuyoruz" şeklinde konuştu.İha
Güncelleme Tarihi: 26 Haziran 2015, 11:53