Hastalığı nedeniyle Esma Yüksel’in ayakları şişti ve gündelik işlerini dahi yapamaz hale geldi. Bir süre sonra Yüksel’e ‘anjiyo’ olması gerektiği söylendi ancak Yüksel korktuğu gerekçesiyle bunu kabul etmedi. Detaylı tetkiklerin yapılmasının ardından Yüksel’in kalbinin tümörlerle kaplandığı belirlendi. Doktorların ameliyat olması halinde hayatını kaybedeceğini söylediği Yüksel'den bundan sonra çok dikkatli olmasını, kaza yapmamasını, kafasını bir yere çarpmamasını istedi.
“Beni ölüme terk ettiler” diyen Esma Yüksel, Adana’ya geri döndü ve derdine derman olabilecek doktor aramaya başladı. Yüksel, ambulans şoförü bir akrabasının sayesinde, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde görevli Kalp Damar Cerrahı Doç. Dr. Hakan Poyrazoğlu ile tanıştı. Tümörün karın bölgesinden başlayıp kalbin neredeyse tamamını kapladığını fark eden Doç. Dr. Poyrazoğlu, hastayı da motive ederek kısa sürede geniş kapsamlı bir cerrahi ekip kurdu.
KALP DURDURULMADAN OPERASYON YAPILDI
Ameliyat öncesi ciddi hazırlıklar yapan Doç. Dr. Poyrazoğlu’na, Yrd. Doç. Atakan Atalay, Genel Cerrah Prof. Dr. Gürhan Sakman ve Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr. Barış Güzel de destek verdi.
Esma Yüksel’in kalbi durdurulmadan önce karın bölgesindeki tümörler, ardından kalbi çevreleyen tümörler başarıyla temizlendi. Operasyonun, kalbin durdurulmadan yapılmış olması ve bu boyutta bir tümörün başarıyla temizlenmesi dünya tıp tarihine önemli bir detay olarak işlendi.
İHA muhabirine konuşan Esma Yüksel, “Beni ölüme terk etmişlerdi. Tüm doktorlar, ameliyat olursam öleceğimi söylemişti. İyi ki Hakan Hocam’ı bulmuşum. Çok teşekkür ederim, ekibiyle birlikte beni ikinci kez hayata döndürdü. İyi ki karar vermişim, ameliyat olmuşum” diye konuştu.
“BÖYLESİ VAKA DÜNYADA ÇOK AZ SAYIDA VAR”
Doç. Dr. Hakan Poyrazoğlu ise Esma Yüksel’in kendisine geldiğinde hastalığının son evresinde olduğunu, ayaklarında, karın bölgesinde şişlik ve kalbinde büyük bir kitle bulunduğunu kaydetti. Ameliyat planlamasını çok düzgün yaptıklarını belirten Poyrazoğlu, “Kitle patoloji sonucunda dünyada nadir görünen bir kitle. Bizim yaptığımız araştırmada tüm dünyada sadece 3-4 yayından bahsediliyor. Bu dünyada çok az sayıda olduğunu gösteriyor. Esma da bunlardan biri oldu. Biz de bu vakayı yayınlayacağız. O yönden de mutluyuz. Esma da inşallah rahat bir şekilde hayatını sürdürecek. İyi olan tarafı Esma’nın bize gelmesi şans. Kemoterapi, radyoterapi gibi onkolojik şeylerden kurtuldu o yüzden mutluyuz. Kitleyi 3 parça halinde çıkardık. Parçaların toplam boyutu yaklaşık 35 santimetre” ifadelerini kullandı.
Başarılı ameliyatı gerçekleştiren ekipten Prof. Dr. Gürhan Sakman ise hastalığın ve operasyonun çok nadir görülen bir işlem olduğunu anlattı. Ameliyat hakkında detaylar veren Sakman, kalbin içinden çıkan pıhtının ağaç bütünlüğünde olduğunu kaydetti.
Düşük tempoda yürümeye başlayan Esma Yücel, taburcu olacağı günü bekliyor./İha
Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2015, 17:33