Zergele Katliamı için Davutoğlu'nun sözlerini hatırlattı

Partilerini ziyaret eden ticaret ve sanayi odaları başkanlarının kabulünde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün Zergelê köyünde yaşanan katliama işaret edip, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun daha önce sarf ettiği 'köklerini kazıyacağız' sözlerinin hatırlattı.

Zergele Katliamı için Davutoğlu'nun sözlerini hatırlattı
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Meclis'te çeşitli illerden gelen ticaret ve sanayi odaları ile borsa birlikleri başkanları ile görüştü. Bulundukları ziyaret dolaysıyla temsilcilere teşekkür eden ve görüşmede birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Demirtaş, "Esnaf ve oda başkanları da dün burada bizleri şereflendirdi. Birlikte bir değerlendirme yapma olanağı bulduk. Bugün de sanayi odaları başkanlarıyla birlikteyiz. Özellikle çatışmalardan kaynaklı acılar nedeniyle bu ziyaretleri yapıyor olmaları, bize güç veriyor" diye konuştu. 
'Bir süre sonra vicdanlarımız ölecek'
"Savaşta insanlar, vicdanlar ölür. Şimdi evlatlarımız ölüyor, bir süre sonra vicdanlarımız ölecek" uyarısında bulunan Demirtaş, vicdanların ve insanların ölmemesi için Türkiye toplumunun savaşa karşı el ele vermesi gerektiğini kaydetti. "El ele verirsek bu kanı durduracağız" diyen Demirtaş, "Sorunların çözümünü konuşmak için çağrı yaparsak başarılı olacağımıza inanıyorum. Savaş istemeyenlerin sesinin, isteyenlerden çok çıkması lazım" dedi. 
Sandıktan çıkan iradeye saygı duyulmasını isteyen ve çatışmalı sürecin önüne geçmek için çaba sarf ettiklerini dile getiren Demirtaş, "Önce silahların susması lazım. Maalesef hükümet çağrılarımıza olumlu yanıt vermiş değil. Bizlerin ısrarcı olması lazım ama Sayın Başbakan'ın 'Sonuna kadar gideceğiz, kökünü kazıyacağız' yaklaşımını tedirginlikle karşılıyoruz" ifadelerini kullandı.
'Kökünü kazıyacağız dedi, sivil insanlar katledildi!'
Demirtaş, bu sözlerinin ardından Medya Savunma Alanları'nı bombalayan Türk savaş uçaklarının Zergelê köyünde gerçekleştirdiği katliamın üzerinde durdu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun daha önce sarf ettiği 'kökünü kazıyacağız' sözlerinin hatırlatan Demirtaş, "İşte köklerini kazıyacağız dediniz - görüntüleri biraz önce çıktı - savaş uçaklarının bombalamasında sivil bir köy isabet almış ve bir evde biri hamile 10 kişi katledilmiş. Asker, polis, gerilla, sivil ölüyor. Bu acılar ne olacak?" diye sordu. 
'Cenazeye yapılan saygısızlığı kabul etmiyoruz'
Son günlerde yaşanan araç yakmalara karşı olduğunu belirten Demirtaş, cenazelere karşı yapılan saygısızlığa ise sert tepki gösterdi. 
Yine Adana'da cenazelerin yakılma girişimine de tepki gösteren Demirtaş, "Her cenazenin acısı bizim diyemeyen, nasıl kardeşiz diyecek? Bir tarafta Şırnak'ta mezarlık bombalanacak, bir tarafta kardeşiz diyeceğiz. Sayın Başbakan'dan özelikle rica ediyorum, 6 gündür cenazelere hakaret ediliyor. Cenazeye saygısızlık dinimizde yoktur" diye konuştu. 
'Hükümeti çözüme zorlayın' talebi
Ayrım yapmadan herkesin elini tutmaya çalışacaklarını söyleyen Demirtaş, AKP'yi de "HDP'yi gece gündüz ölümlerden sorumlu tutup sonra da kardeşiz derseniz olmaz" sözleriyle uyardı ve "HDPye oy veren 6 milyondan fazla insan 'Sen bana her gün hakaret ediyorsun' der" şeklinde konuştu.
Sözlerinin sonunda ticaret ve sanayi odaları ile borsa birlikleri başkanlarına bir kez daha teşekkür eden Demirtaş, temsilcilerden "Hükümet'i de ziyaret ediyorsunuz. Lütfen girişimleriniz sonuç alıcı olsun, çünkü siz bunu başarabilecek insanlarsınız" talebinde bulundu.
İş insanlarından sükunet çağrısı
Ticaret ve Sanayi Odaları ve Borsa Birlikleri başkanları adına söz alan Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ebubekir Bal ise Demirtaş'a teşekkür ederek, "Geldiğimiz yerlerden selamlar getirdik. Bize randevu verdiğiniz için teşekkür ederiz. Biz iş dünyası olarak endişeliyiz. Şu günlerde herkesi sükunete davet ediyoruz" dedi. 
Selahattin Demirtaş, basına kapalı devam eden görüşmenin ardından HDP Genel Merkezi'nde süren Parti Meclisi toplantısına katılmak üzere Meclis'ten ayrıldı.DİHA

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2015, 16:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER