Halkların Demokratik Partisi(HDP) Şirnex (Şırnak) Milletvekili Aycan İrmez, AKP Hükümeti'nin özyönetim direnişlerinin merkezinde olan vekili olduğu ilin ve Colemêrg'i (Hakkari) il statüsünden çıkarıp, bu illere bağlı Cizîr (Cizre) ve Gever (Yüksekova) ilçelerini il yapmaya dönük Meclis'e gönderdiği yasa tasarısına ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) "Mutlaka bunu yapmalısınız" direktifiyle Şirnex'ın 16 Mayıs 1990 tarihinde Sêrt' (Siirt) ilinden ayırarak il statüsüne çevrildiğini hatırlatan İrmez, geçmişte olduğu gibi bugünde Kürt sorununa salt güvenlik endeksli yaklaşıldığına dikkat çekti.
Söz konusu kararın geçmişte olduğu gibi bugün de MGK kararına dayanılarak, verdiğini belirten İrmez, gerekçe olarak sunulan güvenlik, nüfus ve coğrafik yapının gerçekliği yansıtmadığını ifade etti.
'Şırnak halkı cezalandırılıyor'
AKP'nin kendi siyasi beklentisini karşılamayan illeri bu şekilde cezalandırdığını vurgulayan İrmez, "Şırnak halkı eşit, özgür ve adil yaşam taleplerinden dolayı yaklaşık bir yıldır ablukalar ile yıkım, işkence ve her türlü zorbalıkla karşı karşıyadır. Bu kararın gerekçelerinden biri de Şırnak halkını siyasi bir kararla cezalandırılmasıdır" diye konuştu.
'Abluka kaldırılsın'
Hükümeti samimi olamaya davet eden İrmek, "Şırnak'ta tüm gün, Cizre ve Silopi'de yarı zamanlı devam eden ablukayı kaldırıp Şırnak, Cizre ve Silopi'deki yıkımları durdurmalıdır. Ayrıca aylardır yaşanan insani, ahlaki, hukuki suçların sorumlularını ivedilikle bularak cezalandırmalıdır. Ancak ondan sonra bir normalleşme ya da kalkınmadan söz edilebilir" dedi.
Konuyu hukuk açısından değerlendiren İrmez şöyle devam etti: "Türkiye hukuku açısından, büyükşehirlerde tüm ilçeler kent merkezi olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla kamu kurumlarının taşınmasında ya da yeniden inşasında yasal bir engel bulunmamaktadır. Büyükşehir olmayan İl ve İlçe Merkezlerinin yasal statülerinin değiştirilmesi kanunla mümkün hale gelebileceğinden Meclis'te birkaç madde ile gerçekleşebilir.
Uluslararası Hukuk Açısından ise, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı yerelle ilgili yasal değişikliklerde yerel yöneticilere danışılmasını emreder. Türkiye'nin koyduğu şerhten dolayı bu madde Türkiye için bağlayıcı değildir. Yerelde yapılacak değişikliklerde yerleşik halka başvurmak genel kabuldür. Öyle ki bazı belediyeler yeni bir yol bile açarken halka iletişim sürecini 2 sene boyunca sürdürmekte ve o şekilde kararlaştırmaktadır."DİHA
Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2016, 14:18