Ferhat Encü, Roboskî Katliamı’nı Başbakana sordu

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, Roboskî Katliamını Meclis gündemine taşıdı. Katliamda yakınlarını kaybeden Encü, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Selami Altınok’un yanıtlaması istemiyle Meclise soru önergesi verdi.

Ferhat Encü, Roboskî Katliamı’nı Başbakana sordu
Encü, çoğu çocuk 34 sivil yurttaşın Roboskî’de savaş uçakları ile bombalanarak katledilmesinin üzerinden 4 yıla yakın bir zaman geçmesine karşın katliamın aydınlatılmadığına dikkat çekti. Encü, Diyarbakır Başsavcılığının talep etmesine karşın MİT’in istihbarat raporunu sunmadığını ifade etti. Bu durumun basına yansıdığını anlatan Encü, Başbakana, “MİT’in söz konusu raporundan haberiniz var mıdır? Şimdiye kadar yanlış bilgi vermek suretiyle kamuoyunu aldatan MİT kurumunun emir komuta zinciri ile sorumlular hakkında herhangi bir işlem başlatacak mısınız?” diye sordu.

KATLİAM PLANLIYDI

MİT’in Başbakanlığa bağlı bir kurum olduğunu hatırlatan Encü, Başbakandan şu sorulara yanıt vermesini istedi: “Söz konusu raporun yanlış ve aldatıcı bir şekilde verilmiş olması kurumunuzun da katliamda sorumlu olduğu anlamına geliyor. Bu durumda dönemin Başbakanı da dahil hükümetin, gerekli hesabı kanun önünde vermesi gerekiyor mu? Bunun ile ilgili bir girişiminiz olacak mı? Bombalamanın kuvvetle muhtemel bir saldırı olacağı istihbaratına dayandırılarak yapılmış olması devletin organları arasındaki bir koordinasyona tekabül ettiği dolaysıyla bu katliamın planlı bir katliam olduğu sonucunu doğurduğu ortada. Bu durumda bu katliamın planlı ve programlı bir katliam olduğu sonucunu doğurmaz mı?

Diyarbakır Başsavcılığını yalan ve yanlış bilgiler ile aldatan MİT mensupları kimlerdir?

Bu şekilde yalan bir bilgilendirmenin yapılması emrini verenler kimlerdir?

Sorumlu kurumun Başbakanlık olması hasebiyle rapor dönemin Başbakanına intikal etmiş midir?”

ERDOĞAN TSK’YE TEŞEKKÜR ETMİŞTİ

Encü, Bakan Selami Altınok’a da “Batman 2. İHA Filo Komutanlığı emrinde görev yapan Hava Pilot Kurmay Binbaşı Ali İhsan Şahin katledilen grubun kaçakçı olduğunu 2. Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezine telefonla bildirdiğini ve bu esnada odaya giren 14. İUS Üs Komutanı Albay Fidan Yüksel’in kendisine “Üzerine vazife olmayan işlere karıştığını” belirterek kızdığını belirtiyor. Bu durumda Albay Fidan Yüksel ile ilgili herhangi bir soruşturma başlatılacak mı? Albay Fidan’a bu şekilde hareket etmesi emrini kim veya kimler verdi? Bütün bulgular, ifadeler, görüntüler grubun sivil olduğunu tespit emiş olmasına rağmen katliamın gerçekleştirilmiş olması hangi devlet kararına bağlıdır? Dönemin Başbakanı şimdiki Cumhurbaşkanı TSK’ye hassasiyetinden dolayı teşekkür etmişti. Dile getirmiş olduğu hassasiyet yukarıda ifade ettiğim katliam planının kusursuz bir şekilde yerine getirilmesi midir?” sorularını sordu.

Encü yaptığı yazılı açıklamada, Roboskî Katliamı’nda askeri yetkililerin üstlerine katliamda yaşamını yitirenleri bombardıman öncesinde “kaçakçı” olduğu yönünde bildirdiğine dair ifadelerinin bir kez daha katliamın planlı şekilde gerçekleştirildiğini gözler önüne serdiğine dikkat çekti.Evrensel

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2015, 16:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER