Demirel: AKP Sur’da soykırım politikası yaptı

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, Sur’da 9 gün boyunca hayatın durduğunu, hedef alınan mahallelerde tek bir binanın sağlam kalmadığını, yaralıların günlerce ateş altında ambulans gelmesini beklediğini aktardı.

Demirel: AKP Sur’da soykırım politikası yaptı
Kürt halkının direnişi ve HDP milletvekillerinin yoğun çabası sonucunda Amed'in Sur ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve devlet ablukası 9. gününde kaldırıldı. Sur ilçesindeki ağır bilançoyu ANF’ye anlatan HDP Amed Milletvekili ve HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, Sur’da 9 gün boyunca hayatın durduğunu, hedef alınan mahallelerde tek bir binanın sağlam kalmadığını, yaralıların günlerce ateş altında ambulans gelmesini beklediğini aktardı. AKP hükümetinin Kürt halkına resmen savaş acıttığını, Sur’da soykırım provası yaptığını, halkı imha etmeye dönük uygulamalara imza attığına dikkat çeken Demirel, “Yeter artık taş olsa çatlar” dedi.

‘AKP HALKIMIZA SAVAŞ AÇMIŞTIR’

Devlet ablukasının 9 gün boyunca sürdüğü Amed Sur ilçesinde bilanço ağır. 4 kişinin yaşamını yitirdiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı Sur’da fiili olarak 9 mahallede süren sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı saatlerde bile polis şiddeti durmadı. 5 kişi yaraladı. Sur’daki devlet ablukasını kırmak için günlerce çabalayan ve dün konuyu Meclis Genel Kuruluna taşıyan HDP milletvekillerinden Çağlar Demirel, AKP’nin Sur’da adeta soykırım provası yaptığına dikkat çekti. Demirel, Sur’da 9 gün boyunca hayatın durduğunu, mahallerde tek bir sağlam bina kalmadığını, çocuklar ve yaşlıların başta olmak üzere yaralıların günlerce ateş altında hastaneye kaldırılmayı beklediğini, esnafın kan ağladığını belirti. Kürt halkının büyük bir baskı ve saldırıyla karşı karşıya olduğuna işaret eden Demirel, “AKP hükümeti ve devlet Kürt halkına resmen savaş açmıştır. Bu bir iç savaş politikasıdır. Halkımız imha edilmek istenmektedir ve halkımızda bu imhaya karşı direnmektedir” dedi.

‘YETER ARTIK TAŞ OLSA ÇATLAR’

Amed’in kalbi olarak anılan Sur’da hem insanlarının, hem tarihin, hem doğanın, hem de kültürünün katledildiğini vurgulayan Demirel, “Artık yeter. Bu kadar zulme taş olsa çatlar. Bugün Sur’da yasak kaldırılıyor yarın başka bir ilçede başlatılıyor. Bu böyle devam edemez. Sistematik hale gelen bu OHAL uygulamaların derhal sonlandırması gerek” diye konuştu. “İstikrar” kelimesini ağızından düşürmeyen AKP hükümetinin kaosu derinleştirmek için elinden geleni yaptığını kaydeden Demirel, eğer istikrar isteniyorsa önce bu anti-demokratik ve hukuksuz uygulamaların rafa kaldırılması gerektiğini hatırlattı.

‘PARLAMENTO ZULMÜN FARKINDA DEĞİL’

Demirel, dün süre gelen bu OHAL uygulamalarını Meclis Genel Kurulu’na taşıdıklarını, sokağa çıkma yasakların ilan edildiği ilçelerde yapılan devlet katliamlarına ilişkin araştırma komisyonu kurulmasını talep ettiklerini ve bu uygulamaların son bulması için İşçileri Bakanı başta olmak üzere bakanlarla da görüştüklerini bildirdi. Parlamento’daki siyasi partiler, sokağa çıkma yasağına karşı gelseler de, Kürt halkına yaşatılan zulmün boyutunun hala farkında olmadığını vurgulayan Demirel, “Biz sokağa çıkma yasakları sona erene ve Kürt halkının haklı talepleri karşılanana kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi.Anf

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2015, 13:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER