Baluken 11 vekil isteklerini Amedspor ile ifade etti

HDP Diyarbakır İl Örgütü'nün 1 Kasım seçim çalışmalarının startını verdiği programa katılan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, seçim döneminde oynanacak tüm kirli politikalara hep beraber karşı durulması gerektiğini söyledi.

Baluken 11 vekil isteklerini Amedspor ile ifade etti
7 Haziran seçimlerinde 11 milletvekilliği kontenjanınından 10'unu aldıkları kentten, bu kez 11 milletvekili çıkarmak istedikelrini de ifade eden Baluken, bunu da "Günlümüzde taht kuran Amedspor'un 11'i vardır. HDP'nin de 1 Kasım'da 11 milletvekili olacağına inanıyoruz" sözleriyle dile getirdi.
HDP Diyarbakır İl Örgütü, 1 Kasım seçimlerine ilişkin seçim kampanyasının startını Cegerxwin Gençlik ve Kültür Merkezi'nde yaptığı aday tanıtım programı ile verdi. Programa HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, HDP'nin mevcut Diyarbakır milletvekilleri ile yeni milletvekilleri adayları, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Fırat Anlı ve Gülten Kışanak, DBP İl Örgütü yöneticileri ile çok sayıda partili katıldı. 
Program özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Ardından açılış konuşması HDP Eşbaşkanı Ömer Önen yaptı. Önen, konuşmasında savaşa karşı barışı savunacaklarını, "İnadına barış, inadına özgürlük" sloganı ile barışı yükselteceklerini söyledi. 
Ondan sonra kürsüye çıkan HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ise son dönemde yeniden girişilen siyasi soykırım operasyonları üzerinde durdu. Demirel, bugün Siirt'te HDP ve DBP'ye yönelik yapılan bu yönlü operasyonlar ile basına yönelik yapılan operasyonların kabul edilmez olduğunu kaydetti.
'7 Haziran önemli bir kavşaktı'
Milletvekili Çağlar'ın ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken çıktı.
1 Kasım seçimlerinin startını "Büyük İnsanlık, Büyük Barış" sloganı ile verdiklerini dile getirerek sözlerine başlayan Baluken, bu zaman kadar verdikleri mücadelenin 1 Kasım'da başarıya ulaşması için büyük bir istekle çalışacaklarını kaydetti. 7 Haziran'da ortaya çıkan mesajın net olduğunu da belirten Baluken, o mesajı kabul etmeyen, halkın iradesini darbeyle engelleyenlerin halkın önüne bir kez daha seçim koyduğunu söyledi. Baluken, "Halkımız tüm Türkiye'de parlamentoda 100 yıllık sorunlara çözüm istedi. Artık kalıcı barışla eşit yurttaşlık temelinde bir sonuca kavuşmasını istedi. 7 Haziran bu yönüyle önemli bir kavşaktı" diye konuştu.
'4x4 plakasız araçlarla karşılaşıyoruz'
Baluken, seçim çalışmalarının başlaması ile birlikte birçok yerde saldırıların yaşandığına ve bu saldırılarla birçok yurttaşın yaşamını yitirdiğine de dikkat çekti.
Seçim süreçlerinde bu kadar ağır bedellerin olmasının Türkiye tarihine kara leke olarak geçtiğini vurgulayan Baluken, devamında şunları söyledi: "7 Haziran seçimlerinde Amed'ten çıkan sonuçlar çok önemliydi. Tüm dünya kamuoyunda tartışıldı. Ancak saray diktatörüyle halkın iradesine darbe vurmak isteyenler oldu. Bununla beraber çatışma ve kaos ortamı yaratarak halkın büyük acılar yaşamasına neden oldular. İşte bu darbe zihniyetleri artık meşrutiyetini yitirmiştir. Saray ve savaş hükümeti AKP tüm bölgeyi savaş alanına çevirmek istiyor. Sarayın görevlendirdiği Gladiyo güçleri katliamlar yapıyor. 90'lı savaş konsepti ile 4x4 plakasız araçlarla her gün karşılaşıyoruz. İşte bu Gladyo güçleri 35 günlük bebekten 70 yaşındaki amcayı katlediyor."
'Yerle yeksen edeceğiz' edeceğiz diyen Erdoğan'a yanıt verdi
Konuşmasının devamında iktidar hırsının, dur durmak bilmez hale geldiğini ifade eden Baluken, sözü PKK'lilere ait şehitliklere yapılan saldırılara getirdi. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu şehitliklere dair sarf ettiği 'Yerle yeksen edeceğiz' sözlerine "Kürt halkının değerlerini, şehitliklerine saldırmasıyla 'yer yeksan' edileceğini zannedenler, yer yeksan olacak" diyerek yanıt veren Baluken, "Birçok yerde şehitliklere halkımız canlı kalkanlarla sahip çıkıyor. Sanmasınlar bu yapılanlar hesabı sorulmayacak. 100 yıldır halkımız bu değerleri için mücadele ediyor ve birçok bedel ödedi. Bu değerlere saldırılanlar halkın iradesi karşısında hesabını verecekler" ifadelerini kullandı. 
Savaş Bloğu'na karşı Barış Bloğu 
1 Kasım'da yapılacak seçimler için, HDP olarak seferberlik ruhu ile çalışacaklarını belirten Baluken, "1 Kasım'da çıkacak sonuçları coğrafyadaki gelişen gelişmelere bağlıdır. 2 zihniyet karşımıza çıkacak. Biri kan, gözyaşı, ölüm, katliamdır. Bir diğeri ise savaşa karşı barış ve özgürlük bloğudur. Bizim savaşa karşı yürüteceğimiz barış ve özgürlük talebi kazanacak. Ve 1 Kasım'da savaş bloğu yenileceğine inanıyoruz" dedi.
'1 Kasım'da Amed'in 11 milletvekili olacağına inanıyoruz'
Baluken, sandıkların taşınması veya birleştirilmesi konusunda da konuştu. Seçim döneminde oynanacak tüm kirli politikalara karşı hep beraber karşı durulması gerektiğini dile getiren Baluken, "Günlümüzde taht kuran Amedspor'un 11'i vardır. HDP'nin de 1 Kasım'da 11 milletvekili olacağına inanıyoruz. Bunun için halkımızın çabaları ile bunu sağlayacağız. Şimdiden tüm çalışan ve çalışacak olan arkadaşlarımıza başarılar diliyorum" dedi.
Baluken, ayrıca konuşmasında Rojava'da kahramanca direnen YPG, YPG ve PYD'ye, Saray'ın duyacağı şekilde selam gönderdiğini söyledi. Baluken, gönderdiği selamın yanı sıra Urfa'nın Suruç ilçesinde DAİŞ ve APK'nin eliyle yapılan katliamda yaşamını yitirenleri de andı. 
Yapılan konuşmalar sonrası ardından program sonlandı.DİHA

Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2015, 18:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER