Mehmet Sincar Demokrasi ve Emek Ödülü İHD'ye verilecek

DEP Milletvekili Mehmet Sincar'ın katledilmesinin 22'nci yıl dönümünde yapılacak anma etkinlikleri konusunda bilgi veren DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle ilk kez verilecek "Mehmet Sincar Demokrasi ve Emek Ödülü"nün İHD'ye verileceğini açıkladı.

Mehmet Sincar Demokrasi ve Emek Ödülü İHD'ye verilecek
 DEP Milletvekili Mehmet Sincar'ın katledilmesinin 22'nci yıl dönümü vesilesiyle DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, DEP Eski Milletvekili Ali Yiğit ve Sincar'ın eşi Cihan Sincar, DTK Konferans Salonu'nda 4 Eylül'de Batman ve Mardin'de düzenlenecek anma programlarına ilişkin bilgi verdi. DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, 22 yıl önce 4 Eylül günü DEP Milletvekilleri olarak bulundukları bir etkinlikte, devletin binlerce sivili hedef alan kontra güçlerin saldırısı sonucunda yaşamını yitirenlerden birinin de arkadaşları DEP Milletvekili Mehmet Sincar olduğunu söyledi.
'Devlet yine katliam yüzünü gösterdi'
Kürt halkının özgürlük için yürüttüğü özgürlük mücadelesinde çok mesafe kat ettiğini dile getiren Dicle ancak devletin Kürt halkına dönük uygulamalarında değişen bir şeyin olmadığını söyledi. AKP hükümetinin 90'lı yılları hatırlatırcasına Kürt halkını sindirmeye çalıştığının altını çizen Dicle, devletin geçen bunca yıla rağmen Kürt halkına yine katliam yüzünü gösterdiğini söyledi. Dicle, "Kürt halkının özgürlük mücadelesi bu yöntemlerle durdurulamaz. Kürt halkının amacı Türk halkıyla eşit, özgür yaşamayı istiyor. Devletin de bu istekleri yerine getirip kendisi ile yüzleşmesi gerekir. 17 bin meçhul cinayetlerin failleri ortaya çıkarılması ve failler adalet önünde hesap verecek bir şekilde geçmişle yüzleşmesi gerekir" dedi.
Yapılan konuşma ardından Dicle, 4 Eylül'de Batman ve Mardin'de Sincar için yapılacak anma etkinliği hakkında bilgi verdi. 
4 Eylül'de saat 10.00'da DBP Batman İl binası önünden Sincar'ın katledildiği yere kadar sessiz bir yürüyüşün gerçekleştirileceğini belirten Dicle, saat 16.00'da ise Mardin Kızıltepe ilçe binasından Sincar'ın mezarına kadar yürüyüş gerçekleştirip, mezarda anma yapılacağını söyledi. 
'Mehmet Sincar Demokrasi ve Emek Ödülü verilecek'
Sincar için diğer yıllarda yapılan anmadan farklı olarak bu yıl ilk kez Sincar adına "Mehmet Sincar Demokrasi ve Emek Ödülü" verilecek. İlk verilecek olan bu ödül 4 Eylül'de Mardin Artuklu Üniversitesi Konferans Salonu'nda saat 20.00'da düzenlenecek merasimle verilecek. Dicle, ödülün failli meçhul cinayetlerin araştırılması, faillerin yargılanması için bölgede yürüttükleri çalışmalarından dolayı İnsan Hakları Derneği'ne (İHD) verileceğini söyledi. DİHA

Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2015, 14:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER