Barışın ruhuyla özgürlüğe yürüyen iki yürek

Kaybedilmiş çocuklarının acısını yüreğinin derinliklerinde hissederek özgürlüğe yürüyen iki kadın iki barış anası. Yaşları 65 üzerinde ama onlar 8 gündür kilometrelerce yol kat ederek, yüreğinde kirli savaşın onlardan aldıkları evlatlarının acısına rağmen barış ruhuyla Öcalan’ın özgürlüğüne yürüyor.

Barışın ruhuyla özgürlüğe yürüyen iki yürek
Avrupa Kadın Hareketi (TJKE) öncülüğünde “Öcalan’a özgürlük Kürdistan’a özgürlük” sloganıyla 4 Şubat’tan bu yana Bern’den Strasbourg’a yürüyen kadınlar arasında en ön saflarda ilerlemiş yaşlarına rağmen iki barış anası da yer alıyor. Kürdistan’da yaşanan kirli savaştan kaynaklı özgürlük mücadelesi içerisinde çocuklarını kaybetmiş olsalar da günlerdir ilerlemiş yaşlarına rağmen özgürlük yürüyüşünde en ön saflarda barışa olan inançlarıyla özgürlüğü haykırıyorlar.

Şenge Karaman ve Sultan Uğraş, Kürdistan’da yaşanan gerçeklerden kaynaklı yıllardır zorunlu bir şekilde geldikleri Avrupa’da barış ve özgülük ruhuyla yapılan her eyleme her etkinliğe katılmaktan geri durmuyorlar. Çünkü onları eylemlerde en ön saflara götüren duygu, yakın zamanda gerçekleşeceğine inandıkları Öcalan’ın ve terk etmek zorunda kaldıkları ülkelerinin özgürlüğü.

Devam eden özgürlük yürüyüşünü en ön saflarda yorulmak bilmeden sürdüren 65 yaşındaki Şenge Karaman, özgürlük mücadelesi içerisindeyken hayatını kaybeden 2 çocuğunun hayallerini ve umutlarını Avrupa’nın kentlerinde haykırıyor.

2012’DE DİRENİŞİ YÜKSELTTİK 2015’DE ÖZGÜRLÜĞÜ GETİRECEĞİZ

2012 yılında Cenevre’den Strasboug’a kadar düzenlenen uzun yürüyüşü de katılan Kahraman, o gün direnişi yükseltmek için yürüdük şimdi ise özgürlüğü sağlamak için yürüdüklerini dile getirdi. 2012 yılının da Cenevre’den Strasbourg’a düzenlenen yürüyüşün bugün düzenlenen yürüyüşe göre daha hava koşullarından kaynaklı zor geçtiğini ifade eden Kahraman “Cenevre yürüyüşü ilk uzun yürüyüşümüzdü. İlk olduğundan kaynaklı biraz tecrübesizliğimiz vardı. O zaman sert kış koşullarında 18 gün boyunca adeta irademizin gücüyle yürüdük. Duygusallığımızla inatla yürüdük. Şimdi ki yürüyüşümüzde hem duygusallık hem bilinç hem moral hem de zaferin daha çok yakın olduğu inancıyla kararlılıkla yürüyoruz” şeklinde konuştu.

‘EYLEMLERDE KAYBETTİĞİMİZ ÇOCUKLARIMIZIN UMUTLARINI HAYKIRIYORUZ’

Öcalan ve Kürdistan’ın tam anlamıyla özgür olduğu ana kadar alanlardan durmadan özgürlüğü haykırmaya devam edeceğini özellikle dile getiren Kahraman, “Yüreğimde kaybettiğim iki evladın acını hiç bir zaman unutmadım. Katıldığım bu eylemler benim acılarıma ilaç gibi geliyor. Biz analar olarak eylemlere katılınca acımız birazda olsun diniyor. Çünkü bu eylemlerde kaybettiğimiz çocuklarımızın umutlarını, hayallerini haykırıyoruz. . Günlerdir yürüyorum yorulmak bilmiyorum. Çünkü özgürlük duygum bana bize yorulmayı yasakladı” dedi.

‘ÖCALAN KÜRT KADININ ÖZGÜRLÜK GEREKCESİDİR’

PKK’nin ve Öcalan’ın kendisi için vazgeçilmez bir yaşam umudu olduğunu söyleyen Kahraman “Halkımıza ve şehitlerimize verdiğimiz sözü tutmalıyız. Bizim yaşadıklarımız acılar bize güç veriyor. Ben Öcalan’ın yanında 9 ay da kaldım. Öcalan kimsenin onun felsefesine asla körü körüne bağlanmasını asla istemiyor. Kürt kadınları Öcalan’ı bilinçli bir şekilde anlayarak kendini özgürleştirme yolunda büyük bir yol aldı ve şimdi önderliğinin özgürlüğü için yürüyor” şeklinde konuştu.

Öcalan’ın bir lider olmaktan öte yeni yaşam felsefesiyle dünya halklarına yaşanacak bir dünyanın nasıl kurulması gerektiğini pratiğini sunduğunu dile getiren Kahraman “Sadece Kürtler değil herkes Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşması için bir görev ve sorumlulukla alanlarda olmalı. Ben barış anası olarak barış yolunun Öcalan’dan geçtiğini iyi biliyorum onun için Öcalan özgür olmalı” şeklinde duygularını dile getirdi.

66’SINDA ÖZGÜRLÜĞE BARIŞLA YÜRÜYEN BİR YÜREK

Özgürlük yürüyüşüne Brüksel’den katılan diğer bir barış anası ise 66 yaşındaki Sultan Uğraş. Yürüyüşün başladığı günden beridir en ön saflarda yer alarak durmadan özgürlüğü haykıran Uğraş’ın bir an olsun bile üzerinde yorgunluk hissini görmek imkânsız. Yürüyüşteki coşkusu ve enerjisi ile kendisinden yaşça çok küçük olan kadınlara güç veren Uğraş, özgürlük mücadelesi içerisindeyken kaybettiği evladının hayallerini ve umutlarını gerçekleştirmek için adım adım özgürlüğe yürüyor.

ÖCALAN İÇİN 2 BİN İMZA

Öcalan’ın özgürlüğü için başlatılan imza kampanyası kapsamında dil bilmemesine rağmen Brüksel sokaklarında 2 bin imza toplayan Uğraş “ne zaman Öcalan özgürleşirse bizde özgürleşiriz. Öcalan özgürleşince ancak gerçek barış gelecek” diyerek duygularını dile getirdi. Uğraş “Yıllardır biz kadınlar ve analar olarak barışa susamış bir şekilde yaşıyoruz. Herkes iyi bilsin ki Öcalan olmadan barış olmaz. Bunun için ben bir barış anası olarak dil bilmeme rağmen Brüksel caddelerinde yabancılara sadece fotolar göstererek 2 bin imza topladım. Gerçekten kadınlar inandı mı önünde kimse duramaz herkes iyi görecek biz kadının gücüyle Öcalan’ı özgürleştireceğiz.

‘KADININ ÖZGÜRLÜĞÜ ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜNE BAĞLI’

8 günden bu yana devam eden özgürlük yürüyüşünde büyük bir coşkunun yaşandığını ifade eden Uğraş, kadınların özellikle Kobanê zaferi ile birlikte kendilerini Öcalan’ın özgürlüğüne hazırladığını ifade etti. 14 Şubat’ta Strasburg’da yapılacak mitinge çağrı yapan Uğraş “Kendisini barıştan yana olarak tanımlayan herkes mitinge katılarak güç vermeli. Artık biz inanıyoruz özgürlük yakındır. Başta analar ve kadınlar olmak üzere herkes 15 Şubat’ın karalığını aydınlığa çevirmek için mitingde olmalı” dedi.ANF

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2015, 12:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER