'Süreç bir an önce toplumsal barışa evrilmeli'

Doğu ve Güneydoğu Dernekler Platformu'nun Kürt sorununun çözümünde gelinen yeni sürece ilişkin düzenlediği, "Yeni Süreçte Barışın Dili" panelinde konuşan Gazeteci Yazar Fehim Işık, Kürtlerin mücadelelerinin çözüm sürecini dayattığını ifade ederek, sürecin toplumsal bir barışa dönüştürülebilmesi için gerekli koşulların bir an önce yaratılması gerektiğini söyledi.

'Süreç bir an önce toplumsal barışa evrilmeli'
 Doğu ve Güneydoğu Dernekler Platformu (DGD), Kürt sorununun çözümü noktasında girilen yeni sürece ilişkin Siirt ili Eruh İlçesi ve Çevre Köyleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nde, "Yeni Süreçte Barışın Dili" adlı bir panel düzenledi. Elih-Batman Dernekleri Federasyonu Başkanı Esfer Solmaz'ın moderatörlüğünü yaptığı panele, Gazeteci Yazar Fehim Işık, Doğu-Batı Kardeşlik Platformu İstanbul Koordinasyonu Hasan Postacı ile Türkiye Barış Meclisi Dönem Sözcüsü Hakan Tahmaz konuşmacı olarak katıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı panelde DGD Başkanı Abdullhakim Daş açılış konuşmasını yaptı. Kürt sorununun çözümünü engelleyen tüm koşulların ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Daş, "Çözüme engel olan düğümlerin açılması tarafların birbirine olan güvensizliğini güvene dönüştürecektir" diye konuştu. Paris'te 3 Kürt kadın siyasetçisi, Sakine Cansız, Fidan Doğan ile Leyla Şaylemez'in öldürülmesi olayına da değinen Daş, "Çözüm süreci devam ettiği sürece bu tür provokatif eylemler daha da hızlanabilir" ifadelerini kullandı. 

'Sürecin toplumsal barışa dönüşmesi için koşullar yaratılmalı'


Açılış konuşmasının ardından ilk söz alan Gazeteci Yazar Fehim Işık, daha önce Oslo'da başlatılan sürecin tıkanması ile birlikte hükümetin askeri ve siyasi operasyonlara hız verdiğini hatırlatarak, "Hükümet binlerce Kürt siyasetçisini tutukladı. Diğer taraftan askeri operasyonları hızlandırdı. Kimyasal silahlar kullandı. Yanmış cenazelerle karşılaştık" dedi. Hükümetin tüm denemelerine rağmen Kürt ulusal mücadelesi karşısında çözüm sürecini geliştirmek zorunda kaldığının altını çizen Işık, "Kürtler Oslo'dan sonra geliştirilen baskılara karşı her alanda mücadele etmeye devam etti. En son Şemdinli hattında Kürt özgürlük hareketi hakimiyet alanı kurdu. Hükümet tüm denemelerinden sonra böyle bir süreci başlatmak zorunda kaldı" değerlendirmesi yaptı. Işık, çözüm sürecinin toplumsal bir barışa dönüştürülebilmesi için gerekli koşulların bir an önce yaratılması gerektiğini de belirterek, "Tüm Kürtlerin ve Türkiye kamuoyundan demokrat kesimlerin, barışın tesis edilebilmesi için organizasyonlar kurması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

'Askeri operasyonlar durdurulmalı'

Işık'ın ardından konuşan Doğu-Batı Kardeşlik Platformu İstanbul Koordinasyonu'ndan Hasan Postacı ise barış sürecinin sabote edilmemesi için askeri operasyonların tümden durdurulması ve çatışmasızlık ortamının oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye Barış Meclisi Dönem Sözcüsü Hakan Tahmaz da, Kürt sorunu konusunda yeni bir döneme girildiğine işaret ederek, "Çözümü geliştirecek taraflar da bugüne kadar geldiği gibi gitmeyeceğini gördüler. Oslo'dan çıkan sonuç da buydu. AKP istese de istemese de artık Kürt sorunu konusunda çözüm sürecine girilmiştir. Bundan sonra herkes barışa hizmet etmelidir" şeklinde konuştu. 

Yapılan konuşmaların ardından panel soru cevap bölümüyle son buldu.DİHA

Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2013, 16:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER