Star gazetesinden Kürt gazeteciler hakkında asılsız iddialar

Star gazetesinde yer alan bir haberde, tutuklu bulunan Kürt gazeteciler ile muhalif basında çalışan gazeteciler hakkında asılsız iddialarda bulunuldu

Star gazetesinden Kürt gazeteciler hakkında asılsız iddialar
 Gazete, tutuklu muhabirimiz Çağdaş Kaplan hakkında kaynağı dahi belli olmayan "Bir müteahhidin silahla tehdit ederek kaçırılıp örgüt evine götürülmesi ve gasp edilmesi" iddiasına yer verdi.

Hükümete yakınlığı ile bilinen ve sık sık provokatif haberler yapan Star gazetesi, Kürt ve muhalif gazetecileri bir kez daha hedef gösterdi. Star gazetesi, Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün (RSF), ifade özgürlüğü ve tutuklu gazeteciler konusunda Türkiye aleyhine yayınladığı raporlara karşın, Adalet Bakanlığı'nın 5 Aralık 2012'de yayınladığı raporda, tutuklu gazetecilerin mesleki faaliyetlerinden değil, örgüt suçlarından dolayı tutuklu yargılandıkları iddialarına kaynak göstermeden yer verdi.

Gazetenin internet sitesinde Zafer Kütük imzalı çıkan, "Sınır Tanımayanlar'ın Türkiye kılavuzu bir terör hükümlüsü" başlığıyla servis edilen haberde, Kandıra 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan DİHA muhabiri Çağdaş Kaplan, Radyo Dünya çalışanı Kenan Karavil, Rize Kalkandere L Tipi Cezaevi'nde bulunan DİHA Şırnak Muhabiri Faysal Tunç, İzmir Aliağa Şakran Cezaevi'nde bulunan Demokratik Modernite Dergisi çalışanı Sevcan Atak ile Atılım Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Sedat Şenoğlu, ETHA editörü Arzu Demir, Özgür Radyo Genel Yayın Koordinatörü Nadiye Gürbüz hakkında hedef gösterici iddialara yer verildi. Muhabirimiz Çağdaş Kaplan hakkında, iddianamelerde bile yer almayan ve daha önce avukatı tarafından yalanlanan, "Bir müteahhidin silahla tehdit ederek kaçırılıp örgüt evine götürülmesi ve gasp edilmesi" iddiasına yer verildi.

Çağdaş Kaplan'a ilişkin iddia Meclis'e taşınmıştı

Adalet Bakanlığı tarafından Çağdaş Kaplan hakkında ortaya atılan söz konusu iddiayı BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yazılı bir soru önergesi ile sormuştu. Hasip Kaplan her iki bakana birden verdiği önergede, Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) Türkiye'deki basın özgürlüğünün kriz seviyesine ulaştığı şeklindeki açıklamasını hatırlatarak, "Adalet Bakanlığı da bu rapora ilişkin bir değerlendirme raporu hazırladığı basında yer almıştır. Buna karşılık da Adalet Bakanlığı CPJ'ye yanıt olarak, raporun iki bölümünde de gazeteci olarak değerlendirilen ve yargılamalar sonucu hüküm almış bazı isimlerin eylemlerinin olduğunu belirtmiştir. Bakanlığın yanıtında ismi geçen gazetecilerden Çağdaş Kaplan'ın; bir müteahhidin silahla tehdit ederek kaçırılıp örgüt evine götürülmesi ve gasp edilmesi, sahte polis kimliği kullanma gibi suçlarla yargılandığı belirtilmiştir" demişti. Kaplan, Bakan Ergin ve Arınç'a şu soruları yöneltmişti: "Çağdaş Kaplan; kendisine yöneltilen bu suçlamalarla ilgili hangi mahkemede yargılanmaktadır? Hangi sahte polis kimliğini kullanmıştır? Kullandığı sahte polis kimlik kartı kimin adına kayıtlıdır? Hangi müteahhidi tehdit edip örgüt evine götürmüş ve ne gasp etmiştir? Bu suçlamalar neye dayanılarak yapılmıştır? Yapılan bu suçlamalar hangi iddianamede yer almaktadır? Bu suçlamalarla ilgili nerede soruşturma açılmıştır? Herhangi bir işlem yapılmış mıdır?"

Söz konusu soru önergesine şu ana kadar herhangi bir yanıt verilmiş değil. / Diha

Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2013, 11:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER