ÇALIŞMALARININ KONUSU: SİLAHLI ÇATIŞMALARDA CİNSEL ŞİDDET
Mukwege ve Murad, "Silahlı çatışmalarda cinsel şiddetin bir araç olarak kullanılmasının bitirilmesi için yaptıkları çalışmalar" nedeniyle ödüle layık görüldü.
ADAYLARIN İSMİ 50 YIL GİZLİ TUTULUYOR
Nobel Barış Ödülü Norveç'teki Nobel Komitesi tarafından belirleniyor. Nobel Barış Ödülü'ne adaylık kriterlerini sağlayan her birey başvurabiliyor. Ödül kurallarına göre başvuran adayların isimleri 50 yıl süreyle gizli tutuluyor.
Bu yılki barış ödülüne 2016'sı bireysel, 115'i de kurumsal toplam 331 aday başvurdu. Ödüle başvuru sayısı ikinci kez bu kadar yüksek oldu. 2016 yılında 376 aday başvuruda bulunmuş, ödülü Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos almıştı. Ödülün geçtiğimiz yılki sahibi "Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Kampanyası" olmuştu.
NADİA MURAD KİMDİR?
2014 yılında terör örgütü DAEŞ tarafından kaçırılan 3 bin Ezidi kadın ve çocuktan biri olan Nadia Murad uzun süre sistematik cinsel istismar ve şiddete maruz kaldı. Kurtarıldıktan sonra Ezidi kadın ve çocukların hikayesini uluslararası arenaya taşıyan Nadia Murad, Birleşmiş Milletler'de yaşadıklarını anlatmıştı.
25 yaşındaki genç kadın BM'de insan kaçakçılığından kurtulanlar için iyi niyet elçiliği görevini yürütüyor. Nadia Murad terör örgütü DAEŞ'tin tutsaklığından kaçtıktan sonra Almanya'ya yerleşti.
KONGOLU JİNEKOLOG DENİS MUKWEGE KİMDİR?
1955 doğumlu aktivist ve insan hakları savunucusu Kongolu jinekolog, savaş ortamında tecavüze uğrayan kadınları Bukavu'da kurduğu Panzi isimli hastanede etkili bir şekilde tedavi etmesiyle yakından tanınıyor. Kongolu doktor aralarında BM insan hakları ödülünün de bulunduğu çok sayıda uluslararası ödüle sahip.
Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2018, 13:56