Meral Danış Beştaş, O görüntüler Meclis’e taşındı

HDP Milletvekili Danış Beştaş, Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki şantiye baskınında meydana gelen işkence ve kötü muameleyle ilgili İçişleri Bakanına, “Sorumlular hakkında cezai yaptırım uygulanacak mı?” diye sordu.

Meral Danış Beştaş, O görüntüler Meclis’e taşındı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki şantiye baskınında meydana gelen işkence ve kötü muameleyi Meclis’e taşıdı.

5 Ağustos’ta Yüksekova’da Selahattin Eyyubi Havalimanının kuzeyinde yer alan özel bir şantiyeye yapılan baskında 52 kişi gözaltına alındı.

Baskın esnasında kolluk görevlilerinin işçilere uyguladıkları işkence ve kötü muamele görüntüleri basına yansıdı.

Görüntüde, bir kolluk görevlisinin yüz üstü elleri arkadan bağlanmış ve yan yana dizilmiş işçilere “Ne yaptı lan size bu devlet? Hepinizi tanıyorum ben. Kim ki hainlik yapıyor karşılığını görecek. Türk'ün gücünü göreceksiniz” diye tehdit ediyordu.

Devletin gücünü gösterme yöntemi mi?

Meral Danış Beştaş, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’e şu soruları sordu:

* Olay hakkında ne zaman bilgi sahibi oldunuz? Olayın gerçekleşme aşamasında bu bilgi sizde mevcut muydu? Yoksa görüntülerin ortaya çıkması ile mi haberdar oldunuz?

* Söz konusu uygulama Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşme ve hukuki normlara göre işkence ve kötü muamele olarak değerlendirilecek vasıfta olup bu konuda kolluk görevlilerine gerekli eğitim verilmedi midir? Yoksa tüm gözaltı operasyonlarında işkence ve kötü muamele söz konusu oluyor mu?

* Yüksekova'da çalışan şantiye işçilerine uygulanan şiddet ve kötü muamelenin nedeni nedir? Kolluk güçleri bu uygulama için talimat almakta mıdır? Yoksa işkence ve kötü muamele kolluk güçlerinin görev kapsamında yer alan bir uygulama mıdır?

* Kişilerin yere yatırılarak ve elleri bağlanarak gözaltına alınmasının nedeni nedir? İnsan haklarına ve evrensel hukuk kaidelerine aykırı bu fiilleri gerçekleştiren, yürüten ve kolluk güçlerinin bağlı bulunduğu üst kademe bürokratlar hakkında hukuki, idari bir işlem başlatıldı mı? Sorumlular hakkında cezai yaptırım uygulanması söz konusu olacak mı?

* Kolluk güçleri, kişilere uyguladıkları işkence ve kötü muameleye ilişkin yetki ve gücü nereden alıyor? Hukuka aykırı uygulamaları rahatlıkla yapabilmelerinin nedeni nedir? Bu konuda özel eğitim alıyorlar mı? Özel yetkileri var mı?

* Operasyona esas teşkil eden konu kapsamında, mülkiye müfettişleri eliyle yürütülen idari soruşturmada yapılan kolluk faaliyetinin bu boyutta, hukuka ve Türkiye'nin taraf olduğu sözleşmelere aykırı bir müdahaleyi gerektirecek düzeyde olup olmadığı değerlendirildi mi?

* Elleri arkadan bağlanıp yere yatırılmak suretiyle gözaltına alınan 52 kişiden sadece 4 kişi hakkında tutuklama verildiği nazara alındığında ve o esnada kolluğun amiri olduğu anlaşılan şahıs tarafından yapılan hamasi ve ayrımcı konuşmanın içeriği ile bütün bu safahatın video kaydı altına alınarak sosyal medya üzerinden servis edilmesi de bir arada değerlendirildiğinde, gerçekleştirilen bu kolluk faaliyetinin amacı asayişin sağlanmasına yönelik mi yoksa psikolojik harp olarak literatürde adlandırılan özel bir maksada mı yönelik?

* Bu görüntülerin bizzat operasyonda görev alan kolluk görevlileri tarafından sosyal medyada servis edildiği dikkate alındığında yapılan bu uygulamanın 1990'lı yıllarda sıklıkla başvurulan psikolojik harp yöntemlerinden biri olduğu Bakanlığınızca da kabul ediliyor mu?

* Görüntülerde yer alan işkencenin vahameti ortada iken şu ana kadar failin tutuklanmamasının anlamı nedir? Hala görevden alınmamış olmasının nedeni nedir?

* Kolluk görevlisince yapılan işkence ve kötü muameleye genel olarak güvenlik personeline uygulanan cezasızlık politikasının etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?

* Söz konusu görüntüler devletin gücünü gösterme yöntemlerinden mi?

* İşkence görüntüleri ile internet erişiminin engellenmesi arasındaki bağ nedir? İşkence görüntülerinin ortaya çıkması ile eşzamanlı olarak muhalif basın-yayın organlarına getirilen erişim engelinin nedeni nedir?

* Bazı basın yayın organlarına getirilen erişim yasağının; işkence ve kötü muamele uygulamalarının artması ve uygulamaların desteklendiği anlamlarına gelmesi konusundaki düşünceniz nedir? Bazı basın yayın organlarının yaptığı haberlere getirilen erişim engeli, bu uygulamaların artacağının ön hazırlığı mı?

* Failler hakkında inceleme yapıldığına dair Başbakanlıkça açıklama yapılmış ise de olayın boyutları ile kıyas edildiğinde sadece inceleme başlatılması yeterli mi? / Bia

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2015, 11:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER