Diyarbakır, Mardin ve Şırnak'ta 15 Ağustos kutlaması

PKK'nin ilk silahlı mücadeleye başladığı 15 Ağustos'un yıl dönümü Diyarbakır, Mardin ve Şırnak'ta düzenlenen çeşitli eylem ve etkinlikler ile kutlandı.

Diyarbakır, Mardin ve Şırnak'ta 15 Ağustos kutlaması
PKK'nin ilk silahlı mücadeleye başladığı 15 Ağustos'un yıl dönümü Diyarbakır, Mardin ve Şırnak'ta düzenlenen çeşitli eylem ve etkinlikler ile kutlandı. 
DİYARBAKIR PKK'nin silahlı mücadeleyi başlattığı 15 Ağustos atılımı, başta Diyarbakır'ın Sur ilçesi Lalebey Mahallesi Meydanı'nda olmak üzere Kayapınar, Yenişehir ve Bağlar ilçelerinde kutlandı. Kutlamanın yapıldığı meydanlara PKK Lideri Abdullah Öcalan, 15 Ağustos eylemlerine komutanlık eden HRK Komutanı Mahsum Korkmaz ile yaşamını yitiren PKK'li ve YPG'linin fotoğrafı, PKK, YPG ve YPJ bayrakları asılırken, çok sayıda yurttaşın katıldığı etkinliklerde sık sık, "Biji Serok Apo", "Biji berxwedana Kobanê" ve "Bê serok jiyan nabê" sloganları atıldı. Havai fişek gösterisinin yapıldığı kutlamalarda Kürtçe şarkılar çalınıp halaylar çekildi.
Bağlar'da 3 gözaltı Kutlamanın yapıldığı Bağlar ilçesinde, Emek Caddesi üzerinde devriye gezen akrep tipi zırhlı aracın mahallede bulunan ve isimleri öğrenilemeyen 3 genci gözaltına aldığı belirtildi. 
Bismil'de kutlama
 Diyarbakır Bismil'de ise YDG-H üyeleri, Bismil-Diyarbakır yolunu bir birine bağlayan Bismil Köprüsü'nü trafiğe kapattı. Köprü üstünde ateşler yakarak araçları durduran grup havai fişekler ile 15 Ağustos'u kutladı. Eylem alanına gelen polisin tazyikli su ve gaz bombalarıyla gençlere saldırması üzerine, gençler öz savunma geliştirerek, havai fişek, ses bombası ve Molotof kokteyllerle polise karşılık verdi. Saatler süren çatışmalar gençlerin bölgeden ayrılması ile son buldu. 
MARDİNMardin'in Nusaybin ilçesinde PKK'nin silahlı mücadeleyi başlattığı 15 Ağustos atılımı Fırat Mahallesi'nde düzenlenen etkinlikle kutlandı. Düzenlenen etkinlikte 15 Ağustos atılımı ve Mahsun Korkmaz'ı konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Kutlamaya kurum temsilcilerinin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Saygı duruşu ile başlayan kutlamada konuşan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, "15 Ağustos Dirilişi PKK Lideri Abdullah Öcalan şahsında tüm Kürtlere kutlu olsun. Mazlum halkın özgürlüğü için mücadele edildi. Bugün de halkların üzerinde oyunlar oynanıyor. Rojava, Silopi ve Nusaybin bunun örneğidir. Bunlar yetmiyormuş gibi Sayın Öcalan üzerinde tecrit uyguluyorlar. Kürt halkının iradesini tecrit altına alıyor. Hep birlikte çocuklarımızı ve haklarımız korumalıyız" dedi. 
Konuşmanın ardından kutlamaya katılanlar dün Nusaybin'de özel hareket polisleri tarafından operasyon düzenlenen Abdulkadir Paşa Mahallesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Yapılan yürüyüş sloganlarla son buldu.
ŞIRNAK 
Devletin yönelimi sonucu günlerdir olaylara sahne olan Şırnak Silopi ilçesinde 15 Ağustos kutlaması yapıldı. Kutlamalar, önceki günlerde de olası bir saldırıya maruz kalmamak için halkın hendek kazdıkları Zap, Cudi ve Nuh mahallelerinde organize edildi. Kutlamalara yüzlerce kişi katıldı. Kutlamaların adreslerinden biri olan Zap Mahallesi'ndeki kutlamalar öncesinde bir gurup genç, halkı korumak için hendek kazılan sokak başlarında bekledi. Bir diğer gurup ise kutlamaların yapıldığı alana ellerinde yaktıkları meşaleler eşliğinde askeri yürüyüş ile geldi. Yürüyüşün en önünde ise KCK bayrağı ile PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posterinin yer aldığı bayrak taşındı. 
Yurttaşların alkışları arasında kutlama alanına gelen gençler, yapılan konuşma ile günün anlam ve önemi üzerinde durdu. Yapılan askeri törenin ardından ise sinevizyon gösterimi yapıldı. 
Gerilla görüntülerinden oluşan sinevizyon görüntüleri yurttaşlar tarafından ilgiyle izlendi. PKK Lideri Öcalan'ın ekranda gözükmesiyle kitleden alkış koptu. 
Diğer mahallerde yapılan kutlamalarda da gökyüzü atılan havai fişeklerle aydınlatıldı. Kutlamalar, çalışan müzikler eşliğinde çekilen halaylarla gecenin geç saatlerinde son buldu.DİHA

Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2015, 01:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER