Dayikên Şemiyê'den Silopi'deki polis terörüne tepki

Dayikên Şemiyê ve kayıp yakınları, bu hafta eyleminde İdil'de 1991 yılında JİTEM tarafından gözaltına alındıktan sonra katledilen Agit Akipa ve İbrahim Demir'in faillerini sordu. Kayıp yakınları, dün Silopi'de gerçekleştirilen ve 3 kişinin yaşamını yitirdiği, 15 kişinin ise yaralandığı polis terörünü protesto etti.

Dayikên Şemiyê'den Silopi'deki polis terörüne tepki
 Şırnak'ın Cizre ilçesinde Dayikên Şemiyê ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun failleri yargılansın" şiarıyla her hafta gerçekleştirdikleri eylemlerinin 346'ıncısını gerçekleştirdi. Sanat Sokağı'nda bir araya gelen kayıp yakınları, kaybettirilen yakınlarının fotoğraflarını taşıdı. Bu haftaki eylemde, 12 Aralık 1991 tarihinde Hizbullah tarafından infaz edilen Mikail Bayro'nun taziyesine katıldıktan sonra JİTEM tarafından alıkonulan ve 13 Aralık'ta girişi taşla kapatılmış bir mağarada gözleri ve elleri bağlanmış halde cansız bedenleri bulunan İdil İlçesine bağlı Çukurlu(Xenduk) köyü muhtarı 39 yaşındaki Agit Akipa ve 36 yaşındaki İbrahim Demir'in failleri soruldu. 
Akipa ve Demir, 12 Aralık sabahı taziyeye katılmak üzere İdil'e gittiler. Köye dönerken bindikleri traktörden JİTEM'ci olarak bilinen kişiler, korucu ve askerler tarafından Akipa ve Demir'in indirilmesi üzerine traktördeki diğer kişiler köye gidip durumu ailelere bildirdi. Gözaltı işlemini yapan jandarma karakoluna giden ailelere, karakol komutanı "Onları hiç görmedik" cevabı verdi. Bir askerin gizlice "mağaralara gidin" diye yönlendirmesiyle bölgeyi köylülerle birlikte karış karış arayan aileler, 13 Aralık 1991 günü girişi taşla örülerek kapatılmış bir mağarada kayıpların cansız bedenlerine ulaştı. Gözleri ve elleri bağlanmış halde bulunan İbrahim Demir işkence edilerek, Agit Akipa da başından silahla vurularak öldürülmüştü.
Eylemde konuşan İHD Şırnak Şube üyesi Abdulkerim Pusat, Agit Akipa ve İbrahim Demir'in İdil'in Çukur (Xenduk) köyündeki jandarma karakolu komutanı Üstteğmen Yüksel Güven'in baskı ve şiddetine maruz kaldıklarını belirterek, baskıların sona erdirilmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı'na başvuran Akipa ve Demir'in Yüksel Güven tarafından "Ben sizi öldüreceğim" şeklinde tehdit edildiğini söyledi. Daha sonra iki yurttaşın JİTEM tarafından gözaltına alındığını kaydeden Pusat, ailenin tüm başvurularına rağmen iki kişinin gözaltına alındığına dair bir bilgiye ulaşılmadığını dile getirdi. 
Silopi'de gerçekleştirilen katliam değinen Pusat, "1990'lı yılarda babalarımız katlediliyordu şimdi de çocuklarımız babasız bırakılmak isteniyor" dedi. 
Açıklama oturma eylemi sona erdi.DİHA

Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2015, 14:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER