Aynı cezaevinin Eğitim Kurulu ise, siyasi tutsak Uğur Çiçek'e gönderilen Bilim ve Teknik Dergisi'nde yer alan Kriptoloji (şifre bilimi) bölümünün "Sakıncalı" olduğu gerekçesiyle dergiyi Çiçek'e vermedi. İHD Genel Merkez Cezaevi Komisyonu sorumlusu Necla Şengül, söz konusu kararların "Akıllara durgunluk veren bilim karşıtı" kararlar olduğuna dikkat çekti.
İzmir'in Buca İlçesi'nde bulunan Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde kalan siyasi tutsak Nevzat Kılıç, cezaevi idaresinin keyfi uygulamalarına ilişkin İHD Genel Merkez Cezaevi Komisyonu sorumlusu Necla Şengül'e mektup gönderdi. Kılıç mektubunda, uygarlığın tarih boyunca ürettiği en acımasız icatların çeşitli yöntemler adı altında Kırıklar Cezaevi'nde uygulamaya konulduğunu belirterek, "Buradaki Disiplin Kurulu insanlığa dair ne varsa ya suç olarak görüyor yada kendisinden başka herkesi hiç olarak kabul ediyor. Her gün yeni engeller ve yaptırımlar uygulamaya konularak, insanı kişiliksizleştirmek için neredeyse denenmedik yöntem bırakmıyorlar. Son zamanlarda gerek dışarıda bize gönderilen bazı kitaplar gerekse de arkadaşlarımız tarafından gönderilen dergiler bizlere gösterilmeden Disiplin Kurulu tarafından el konuluyor. En son olarak Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol'a gönderdiğim iki mektuba cezaevi idaresi el koydu" dedi. İnsanın düşünsel ve yazınsal aktivitelerden mahrum bırakılmasının insanın fiziki açıdan öldürülmesinden bin kat daha ağır bir durum yarattığının altını çizen Kılıç, "Bir çok sağlık sorunlarımız olmasına rağmen gecemizi gündüzümüze katarak ürettiklerimiz her şeye el konuluyor. Bu uygulama Ortaçağ karanlığı zihniyetinin ürünüdür" ifadesini kullandı.
Bilim ve Teknik Dergisi 'Sakıncalı' olduğu gerekçesiyle verilmedi!
Nevzat Kılıç'ın Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol'a gönderdiği mektup Cezaevi Mektup Okuma Komisyonu tarafından "Hükümlü Abdullah Öcalan'ı öven, örgüt propangadasını içeren, devlet büyüklerine ve din adamlarına hakaret içeren cümleler bulunduğu" iddiasıyla "Sakıncalı" bulundu ve el konulma işlemi gerçekleştirildi. Yine aynı komisyon, Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi'nden Kılıç'a gönderilen mektuba da "H.Ş'ye çeşitli cezaevlerinden örgüt mensuplarınca gönderilen şiir, makale, PKK örgüt yazıları ve mektupların H.Ş. tarafından ceza infaz kurumu dışında dergi şeklinde düzenlenerek basılan, diğer ceza infaz kurumunda kalmakta olan hükümlü/tutuklulara gönderilen söz konusu mektubun illegal yollarla Konya ilinin Aladdin İlçesi'nden gönderilmesi nedeniyle" el konulmasına karar verdi. Daha önce DİHA tarafından yapılan haberde aynı cezaevinin Eğitim Kurulu ise, siyasi tutsak Uğur Çiçek'e gönderilen TÜBİTAK'ın çıkardığı Bilim ve Teknik Dergisi'nin Temmuz 2009 sayısının 24 ile 59 sayfaları arasında yer alan Kriptoloji konulu araştırma ve inceleme yazısındaki bilgilerin "Tutuklu tarafından okunmasının sakıncalı olduğu kanaatine varılmış olup adı geçen derginin muhafaza edilmesi" kararını verdiği kaydedilmişti.
'Bilim karşıtı bir karardır'
Kırıklar Cezaevi idaresinin tutsakların mektuplarına ve kitaplarına el koymasını değerlendiren İHD Genel Merkez Cezaevi Komisyonu sorumlusu ve MYK üyesi Necla Şengül, cezaevi idarelerinin tutsakların dış dünyayla ilişkilerini, iletişim haklarını, okuma haklarını engelleyen birçok karara imza attığını hatırlatarak, bu engelleme kararlarının en çarpıcı örneklerinden birinin de Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde yaşandığını ifade etti. Yapılan başvuru ve verilen üç disiplin kararını incelediklerinde cezaevi idaresinin "akıllara durgunluk" veren kararlar aldığına şahit olduklarına dikkat çeken Şengül, "Din adamlarına hakarete kim karar veriyor. Acaba cezaevindeki bu imamlar ve kuran kursu öğretmenleri mi karar veriyor?" diye sordu. Cezaevi idaresinin "Sakıncalı" olduğu gerekçesiyle Bilim ve Teknik Dergisine el koymasını eleştiren Şengül, "Cezaevinde bilimden anlamayan bir anlayış var ki, devletin bir kurumu olan TÜBİTAK'ın çıkarmış olduğu Bilim ve Teknik Dergisini hakkında yasaklama kararı veriyor. Bu karar bilim karşıtı bir karardır" dedi. Şengül, "Elimize gelen başvurular konusunda devlete yazacak yazı da bulamıyoruz" diye konuştu.
Bilim ve Teknik Dergisi'nin cezaevi idaresi tarafından "Sakıncalı" denilerek el konulmasıyla ilgili telefonla aradığımız TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi yetkilileri açıklama yapmaktan kaçındı. DİHA
Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2012, 09:21