Mistura görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Konsey’in rejim heyeti ile dolaylı görüşmeleri başlatacağından umutlu olduğunu söyledi ve bunun ‘kaçırılmaması gereken tarihi bir fırsat olduğunu’ söyledi.
Yüksek Müzakere Konseyi’nin talepleri
Suudi Arabistan destekli “Yüksek Müzakere Konseyi” rejimle görüşmeden önce ülkede sivillere yönelik hava saldırılarının durmasını, ablukaların kaldırılmasını ve tutukluların serbest bırakılmasını istiyor.
Konsey sözcüleri görüşmenin ardından yaptığı basın toplantısında Cenevre’de bulunma amaçlarının bu görüşmeler için zemin hazırlamak olduğunu söyledi.
Caferi’den tepki
Rejim heyetinin baş müzakarecisi Suriye’nin BM Büyükelçisi Beşar Caferi ise hükümetin insani konularda adım atacağını söyledi.
Ancak muhaliflerin görüşmeden çekilme tehdidini ciddiyetsizlik olarak niteleyen Caferi, “Teröristlerle masaya oturmayacağız,” ifadesini kullandı.
Çavuşoğlu: Muhalefet Cenevre’yi istediği zaman terk edebilir
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte gerçekleştirdiği Suudi Arabistan ziyareti sırasında konuştu.
Çavuşoğlu, muhalefete şartlarını dile getirmesini ve bu şartlar temelinde müzakerelere geçmesini söylediklerini ifade etti.
Çavuşoğlu, Suriye barış görüşmelerine katılmak üzere Cenevre’ye giden muhalefet heyetinin dilediği zaman masadan kalkabileceğini söyledi.
Kerry uyardı
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Cenevre görüşmelerinden sonuç alınması için tarafların özveriyle çalışması gerektiğini vurguladı.
IŞİD’in Suriye’nin başkenti Şam’da gerçekleştirdiği bugünkü saldırıyı da anımsatan Kerry, bir uzlaşmaya varılamaması durumunda Suriye’deki istikrarsızlığın tüm Ortadoğu’ya yayılması riskinin bulunduğunu söyledi.
Kerry, “Suriye rejiminin temel bir görevi var: Yardıma muhtaç bölgelerdeki insanlara insani yardımın ulaşmasını sağlamak. Bu hemen, bugün içerisinde olmalı” çağrısını yaptı.
Güncelleme Tarihi: 01 Şubat 2016, 08:42