'Bölge halkı özgürlük inşasını istiyor'

Rus Dışişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan, bizzat Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olarak görüldüğü Military Diplomat dergisi, kapağını KCK Yürütme Konseyi üyesi Murat Karayılan'a ayırdı.

'Bölge halkı özgürlük inşasını istiyor'
Kapakta Karayılan'ın "Bölge halkı adalet, özgürlük ve gerçek demokrasinin inşasını istiyor" sözlerine yer verildi. Karayılan dergiye verdiği mesajında Suriye'nin artık Şam'dan yönetilemeyeceğini belirtirken, Rojava'daki uygulamayı da "parçalanmış bir Suriye değil, bütünleşmiş bir Suriye" fotoğrafı olarak yorumladı. 



KCK Yürütme Konseyi üyesi Murat Karayılan, Rus Dışişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olarak adı künyede bulunan Military Diplomat dergisinin son sayısının kapağında. Kapakta Karayılan'ın "Bölge halkı adalet, özgürlük ve gerçek demokrasinin inşasını istiyor" sözlerine yer veriliyor.



96 sayfalık 3 aylık derginin ana konusu olarak yer alan Karayılan röportajına 16 sayfa ayrılan dergi Rusça ve İngilizce yayın yapıyor. Özellikle "Arap Baharı" sonrasında DAİŞ'in güçlenmesine yönelik soru ve cevapların bulunduğu yazıda Karayılan'ın fotoğraflarının yanında Suriye'de son durumu gösteren harita, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları, silah başında HPG'lilerin fotoğrafları, HPG'lilerin eğitim sırasında çekilen fotoğrafları ve bombalanan Suriye fotoğrafları da yer aldı. Bakan Lavrov'un Ukrayna'ya ilişkin demecinin de yer aldığı haberin Karayılan röportajından sonra gelmesi ise dikkat çekti. 



'Suriye bölünmeyecek, dönüşecek'



Karayılan'a genel bir dünya değerlendirmesinin ve özel olarak Ortadoğu'da DAİŞ sorunu ile PKK'nin yerinin ve Rojava Kantonlarının tüm bölgede model olup olamayacağının sorulduğu röportajda Karayılan artık PKK'nin Ortadoğu'da bir önemli bir güç olduğunu, kantonların yönetiminde kadınların ağırlıklı olarak yetki ve sorumluluk almasının, kantonlarda Kürtçe, Arapça ve Asuri dillerinin resmi olarak kabul edilmesinin, Kanton yönetimlerinde her kesimden, etnik kökenden temsilci bulunmasının bölgede yeni olduğunu belirtti ve "Tüm bunların bir arada olduğu Suriye bölünmüş bir Suriye değil, dönüşmüş bir Suriye'dir" dedi. 



'Suriye artık sadece Şam'dan yönetilemez'



Suriye rejimi ile ilgili değerlendirmede ise Karayılan şunları söyledi: "Beğenelim ya da beğenmeyelim ama Suriye rejimi önemli bir halk kesimi tarafından destekleniyor. Suriye bir Libya değil, Suriye'de de Kaddafi gibi halk tarafından desteği onu korumaya yetmemiş bir devlet adamı yok. Üstelik Suriye'de çok farklı etnik kökenden insan bir arada yaşıyor. Alevisinden sunnisine, Hristiyanına kadar. Tüm bu gerçekler bir araya gelince kabul etmeliyiz ki Suriye bu halkların da katılımı ile yönetilecek bir sisteme evrilmeli, değişmeli. Suriye artık sadece Şam'dan yönetilemez."



'Suriye'de Kürtler değişikliği başlattı'



Suriye'de PYD'nin konumuna ve aldığı geniş halk desteğine değinen Karayılan, TEVDEM'in de demokratik, çok kültürlü, özgür bir Suriye yaratmak için bu hatta liderlik yaptığını belirtti. Kantonların gün geçtikçe daha fazla Kürt tarafından desteklendiğini ifade eden Karayılan, Suriye'de oluşan bu atmosferin sadece Suriye'de değil tüm uluslar arası arenada da olumlu ve umutlu bir hava yarattığının ve bunun artık batı tarafından da görülüp bu güne kadar yürütülen başarısız politikaların bu gerçeklerin ışığında yeniden gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Karayılan sözlerini Ortadoğu'da yaşanan adaletsizliğe karşı mücadele eden Kürtlerin yanında yer alacaklarına inandığı Rusya halkını selamlayarak bitirdi. 

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2015, 10:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER