Binler barışa sahip çıktı: Size savaş yaptırmayacağız

Barış Bloku çağrısıyla bir araya gelen binlerce kişi, AKP'nin savaş politikalarına ve DAİŞ saldırılarını tepki göstererek, savaş çığırtkanlıklarına inat barışta ısrar edeceklerini haykırdı. Binler, hükümete "Barışa sahip çıkacağız, size savaş yaptırmayacağız" diye seslendi.

Binler barışa sahip çıktı: Size savaş yaptırmayacağız
HDP, CHP'li vekiller, DİSK, KESK ve TMMOB'un da içinde yer aldığı 90 bileşeni bulunan Barış Bloku, düzenlemek istediği Büyük Barış Yürüyüşü'nün İstanbul Valiliği tarafından yasaklanmasının ardından aldığı karar doğrultusunda binlerce kişinin katılımıyla Aksaray Metro İstasyonu'nda basın açıklaması düzenledi. Barış Bloku üyelerinin alanın güvenliğini sağladığı basın açıklamasına gelenlerin taşıdıkları "Barış" yazılı bayrakların alana sokulmamak istenilmesi üzerine polis ile yurttaşlar arasında kısa süre gerginlik yaşandı. Yurttaşlar polisi, " Katil devlet hesap verecek", "Polis simit sat onurlu yaşa" sloganlarıyla protesto etti. 
Uluslararası STK ve siyasi partilerden destek 
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan, birçok HDP'li milletvekili, DİSK Genel Balkanı Kani Beko, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, EMEP Genel Başkanı Selma Gürken, Halkevleri Başkanı Oya Ersoy, ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy, Barış Bloku bileşenlerinden temsilcilerin ve binlerce kişinin katıldığı açıklamaya, Ulusal Demokratik Birlik Partisi, İşçilerin Solcu Birliği, Alman Sol Partisi gibi uluslararası siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinden de destek geldi. Üzerinde Suruç katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu dev pankartın açıldığı eylemde, Türkçe, Kürtçe ve İngilizce üzerinde "Barış" yazılı dövizler taşındı, sık sık "Savaşa hayır, barış hemen şimdi", "Yaşasın halkların kardeşliği" , "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP", "Suruç'un hesabı sorulacak" sloganları atıldı. 
'Hükümet ülkeyi topyekûn bir savaş ortamına sürüklüyor' 
Yurttaşların hep bir ağızdan "Adalet, kardeşlik, özgürlük, demokrasi için barış" diye haykırdığı eylemde açıklamayı Barış Bloku adına Nuray Sancar yaptı. Düzenlemek istedikleri Büyük Barış Yürüyüşü'nün hiçbir hukuki gerekçe olmadan yasaklandığını hatırlatan Sancar, ülkeyi savaş sürükleyenlerin bir barış yürüyüşüne dahi tahammül edemediğini söyledi. AKP'nin Türkiye'yi sonu belirsiz bir sürece ittiğini, çözüm ve barış sürecini, çatışmasızlığı sona erdiren adımlar attığını belirten Sancar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise kendi kişisel ikbali uğruna ülkenin geleceğini karartacak bir rotaya girdiğini söyledi. Sancar, "Seçim yenilgisini, seçim barajının demokrasi ve barış güçlerince yıkılmasını, Suriye ve Ortadoğu politikalarının iflasını ve Rojava'daki Kürt özgürlük hareketinin kazanımlarını hazmedemeyen muktedir, ülkeyi baskı politikalarıyla rehin almak istiyor" dedi. Erdoğan'ın mutlak iktidarını sürdürmek için halkların barış umudunu törpülemek istediğini ifade eden Sancar, ülkeyi içte ve dışta topyekun bir savaş ortamına sürükleyerek bu puslu havadan nemalanmak istediğini söyledi. Suruç katliamında yaşamını yitirenleri de anan ve katliamla barışın vurulduğunu belirten Sancar, "Ama barışın sahibi var" dedi.
'Barışa sahip çıkacak, size savaş yaptırmayacağız'
Hükümetin, "DAİŞ'le mücadeleyi", barışa ve demokratik özgürlüklere saldırının kılıfı haline getirdiğine dikkat çeken Sancar, "Cumhurbaşkanı ve istifa etmiş AKP hükümeti eliyle tüm ülke bir kez daha güvenlikçi politikalara teslim ediliyor" diyerek, Barış Bloku olarak savaş çığırtkanlıklarına, seçimde kaybettiklerini savaşta kazanmak isteyenlere inat barışta ısrar ettiklerini dile getirdi. Savaşın yarattığı toplumsal ve insani tahribata karşı kardeşliği savunmaya devam edeceklerini söyleyen Sancar, Suruç'ta katledilenlere inat bu mücadeleyi sürdüreceklerini ve barışı ve demokrasiyi inşa edeceklerini ifade etti. Tüm toplumu, barışa sahip çıkmaya çağıran Sancar, "Barışa sahip çıkacak, size savaş yaptırmayacağız" diyerek, sözlerini sonlandırdı. 
Açıklamanın ardından, gençler "Bijî Serok Apo", "Şehîd namirin" sloganları atarak, ara sokaklarda yürüyüşe geçti. Polisin gençlerin yürüyüşüne izin vermemesi üzerine çıkan kısa süreli gerginliğin ardından eylem sona erdi. DİHA

Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2015, 19:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER