Özgür Gündem ve Azadiya Welat gazetelerinin orta düzenlediği 20. Musa Anter ve Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri açıklandı. Yarışmada Kürtçe ve Türkçe haber, fotoğraf ile karikatür dalında dereceye girenler, Apê Musa'nın katledildiği Diyarbakır'da düzenlenecek bir törenle ödüllerini alacak.
Ödül töreni, Diyarbakır'da 20 Eylül 1992 tarihinde JİTEM elemanları tarafından katledilen Özgür Gündem Gazetesi Yazarı Musa Anter (Apê Musa) adına bu yıl da Diyarbakır Cegerxwîn Kültür Merkezi'nde düzenlenecek.Kürtçe Haber Jürisi'nde Aysel Avesta, Leyla Ayaz, Azîz Ogur, M. Alî Ertaş, Omer Tur; Türkçe Haber Jürisi'nde Nadire Mater, Ertuğrul Mavioğlu, Fatih Polat, Berat Günçıkan, Hüseyin Aykol'un; Fotoğraf Jürisi'nde Ramazan Öztürk, Gültekin Tetik, İsa Çelik, Çerkes Karadağ ve Karikatür Jürisi'nde Tan Oral, Gülay Batur, Sarkis Paçacı, Halil İncesu'nun bulunduğu geleneksel yarışmaya katılım yoğun oldu.
Kürtçe haber
Kürtçe haber dalında Abdurrahman Gök'ün "Li Almanyayê bajarekî Êzîdiya: Celle" (Almanya'da bir Êzîdî şehrî: Celle) haberi birinciliğe layık görüldü. Abdurrahman Gök 1980 yılında Batman'da doğdu. Ege Üniversitesi, İletişim
Fakültesi Gazetecilik bölümü mezunu. 2004 yılından beri Dicle Haber Ajansı'nda gazetecilik yapmaktadır.
Kürtçe haber dalında Jüri Özel Ödülü'ne, Zehra Doğan ve Hazal Peker'in "Li Rojava welat emanetê jinên kurd in" (Batı Kürdistan'da ülke Kürt kadınlarına emanet edilmiş) haberi layık görüldü. Zehra Doğan, 1989 yılında doğdu. Kadın Haber Ajansı'nda (JINHA) gazetecilik yapmaktadır. Hazan Peker ise 1982 yılında Kayseri'de doğdu. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Radyo-TV bölümünü okudu. Kadın Haber Ajansı'nda (JINHA) haber müdürlüğü yapmaktadır.
Türkçe haber
Türkçe haber dalında birinciliğe, Dicle Haber Ajansı (DİHA) layık görüldü. Köylülerin Türk savaş uçakları tarafından öldürüldüğü Roboski haberini herkesten önce abonelerine servis eden DİHA'nın yaptığı haberciliğin, dünya çapında büyük bir başarı olduğu tüm jüri üyelerince altı çizildi. "Gerçeklerden asla taviz verilmez" sloganı ile 4 Nisan 2002 günü basın dünyasına adım atan Dicle Haber Ajansı, Kürtçe, Türkçe ve İngilizce haber servisi yapıyor.
Hızlı, güvenilir, objektif habercilik ilkesiyle Ortadoğu'da kurduğu haber ağı sayesinde, yazılı, fotoğraflı ve görüntülü haber servisiyle hizmet üretiyor. Türkçe haber dalında Bağımsız İletişim Ağı (BİA) muhabiri Işıl Cinmen'e de Jüri Özel Ödülü verildi. Işıl Cinmen, "İki tarafıyla Kürt sorunu" haberiyle ödüle layık görüldü. Bağımsız İletişim Ağı, IPS İletişim Vakfı'nın çalışmalarının merkezinde yer alıyor. BİA, "Bağımsız medya"nın güçlendirilmesi hedefiyle, 1997'den bu yana dört temel etkinlik alanı üzerinde gerçekleştirilen bir sürekli projedir. Türkiye'de ve dünyada daha çok internet haber sitesi bianet.org dolayısıyla yaygın olarak bilinse de, BİA günlük haber üretiminin ötesinde, iletişim sürecinin bütün uğraklarını dönüştürmeyi hedefliyor.
Fotoğraf
Fotoğraf dalında birinciliği, Doğan Haber Ajansı'ndan (DHA) Emin Bal aldı. Emin Bal, Roboski'de öldürülen köylülerin cenaze fotoğraflarını çekmişti. Emin Bal, Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde doğup büyüdü. 1983 doğumlu olan Bal, evli ve iki çocuk babası. Gazeteciliğe yerel gazetede başladı. 2004'ten beri ulusal ajanslarda gazetecilik yapıyor.
Karikatür
Karikatür jürisi, birincilik ödülünü Haydar Bayar'a verdi. Halen Tekirdağ 1 nolu F Tipi Cezaevi'nde bulunan Haydar Bayar, 1981 yılında Malatya'nın Akçadağ-Kürecik ilçesinde doğdu. 1993 yılnda İstanbul'a göç eden Bayar, sosyalist kimliği ve politik görüşlerinden dolayı 19 Şubat 2006 tarihinde "anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs etmek" iddiasıyla
tutuklandı ve müebbet hapis cezası aldı. II. Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali'nde bir karikatürü "Yılmaz Güney Özgürlük Ödülü"ne layık görülmüştü.
Karikatür jürisi, Mehmet Boğatekin ve Mahmut Ulusan'a Jüri Özel Ödülü verilmesine karar verdi. Halen Bolu F Tipi Cezaevi'nde bulunan Mehmet Boğatekin, 1974 yılında Adıyaman'da doğdu. İnönü Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünde okurken tutuklandı. 15 yıldır cezaevinde. Çeşitli yarışmalarda ödüller alan Boğatekin, en son Maltepe Üniversitesi'nin "İnsan Hakları" konulu karikatür yarışmasında ikincilik ödülü almıştı. Çalışmaları bir mizah dergisinde de yayınlanıyor.Halen Kandıra 2 nolu F Tipi Cezaevi'nde bulunan Mahmut Ulusan, 1970 yılında Bingöl Karlıova'da doğdu. 1976 yılında İzmir'e göç eden Ulusan, 1997 yılından beri cezaevinde. Ağırlaştırılmış müebbet hapis hükümlüsü olarak tek kişilik hücrede kalıyor.
Gurbetelli Ersöz Özel Ödülü
Kadın haber ve habercilerine verilen "Gurbetelli Ersöz Özel Ödülü"ne, tutuklu kadın gazeteciler adına, Pozantı'da Kürt çocuklarının maruz kaldığı tecavüzü ortaya çıkaran Özlem Ağuş layık görüldü. Dicle Haber Ajansı'nda muhabirlik yaptığı sırada gözaltına alınarak tutuklanan Ağuş şuan Adana Karataş Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuluyor.
Ödüller 20 Eylül'de verilecek
Ödüller, 20 Eylül Perşembe günü Diyarbakır'da yapılacak törenle sahiplerine verilecek. Kürt bilgesi Musa Anter ile ilgili anmalar ise 20 Eylül günü, Diyarbakır ve Nusaybin'de yapılacak.
Musa Anter ve Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri'ni, 1993 yılında "Özgür Gündem", 1994 yılında "Özgür Ülke", 1995 yılında "Yeni Politika", 1996 yılında "Demokrasi", 1997 ve 1998 yıllarında "Ülkede Gündem", 1999 yılında "Özgür Bakış", 2000 yılında "2000'de Yeni Gündem", 2001 ve 2002'de "Yedinci Gündem", 2003'te "Yeniden Özgür Gündem" gazeteleri vermişti. 2004, 2005 ve 2006'da "Ülkede Özgür Gündem", 2007'de "Gündem", 2008'de "Alternatif" ve "Azadiya Welat", 2009'da "Günlük" ile "Azadiya Welat", 2010 ve 2011 yılında ise "Özgür Gündem ve Azadiya Welat" gazeteleri tarafından verilmişti.
19 Eylül'de Cegerxwin Gençlik Kültür Merkezi'nde saat 19:00'da moderatörlüğünü BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu'nun yapacağı panele BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, gazeteci Hüseyin Kalkan, gazeteci Hayrettin Çelik katılacaklar. Panelin konu başlığı ise "Özgür Basın Şehitleri ve Apê Musa" olacak. 20 Eylül'de saat 10.00'da Apê Musa, katledildiği yer olan Seyrantepe'de kitlesel bir şekilde anılacak. DİHA