Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre, Barzani’nin konuyla ilgili açıklaması şöyle:
“Bizim bilgilerimiz Türkiye ve Irak’ın, Musul’un çevresinde konuşlanan Türk askerleri konusunda, daha önce anlaştığı yönündedir. Musul’u kurtarma operasyonuna katılacak gönüllü askerlerin eğitilmesi ve gerekli desteğin sağlanması için böyle bir ittifaka gidilmişti. Söz konusu sevkiyat taraflar arasındaki anlaşmaya göre yapıldı. Bana göre bu mesele çok büyütüldü.”
Ne olmuştu?
Türkiye, 5 Aralık günü, Siirt 3. Komando Tugayı’ndan askerler ve 25 tank IŞİD kontrolündeki Musul’un 13 kilometre yakınında bulunan Başika kasabasına göndermişti.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Başika’da TSK askerleri peşmerge güçlerine bir yıldır eğitim verdiği kamp, askeri üsse dönüştürülmüştü.
Musul’a gönderilen asker sayısı BBC’ye göre; 100, Anadolu Ajansı’na (AA) göre 150, Milliyet’e göre 1200, Hürriyet’e göre ise en son gönderilen 400 askerle birlikte toplam 600.
Türkiye’nin Irak’a asker göndermesine, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi tepki göstermiş ve “egemenliğin ihlali ve iyi komşuluk ilişkisi prensiplerine aykırı” olarak nitelendirmişti.
İbadi’nin ofisinden dün yapılan yazılı açıklamada ise “Irak, bu güçlerin 48 saat içerisinde çekilmemesi halinde Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) müracaat dahil mevcut tüm seçeneklere başvurma hakkına sahiptir” ifadesine yer verilmişti.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Sözcüsü Sefin Dizayi ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ise üssün eğitim kampı olduğunu söylemişti.
ABD de Türkiye askerinin Musul’a gitmesiyle ilgili, Irak hükümetinin rızası olmadan ülke içine asker konuşlandırılmasını desteklemediklerini açıklamıştı.İMC
Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2015, 13:23