Tutuklu Kürt gazetecilerinin ve katledilen özgür basın çalışanlarının unutulmadığı gecede, Kürt diline sahip çıkma çağrısı yapıldı. Azadiya Welat Gazetesi eski İmtiyaz Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Vedat Kurşun, "1992 yılında Musa Anter'e verdiğimiz sözü tutarak mücadelemize devam edeceğiz" dedi.
Kürtçe günlük yayınlanan Azadiya Welat Gazetesi, günlük yayına geçişinin 6. yıldönümünü dün akşam Diyarbakır Sümerpark'ta açık alanda düzenlendiği şölenle kutladı. Geceye, Azadiya Welat, DİHA, Gün TV, Fırat Dağıtım çalışanları, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, KESK'e bağlı sendikaların temsilcileri, TZPKurdî Sözcüsü Mehmet Şahin ve KURDÎ-DER yöneticilerinin yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı. Sahnenin arkasına üzerinde katledilen gazetecilerin fotoğraflarının yer aldığı pankart asılırken, sahnenin sol tarafında Kürt gazeteciler Musa Anter (Apê Musa) ve Gurbetelli Ersöz'ün posterleri asıldı. 3. Yargı Paketi ile tahliye olan gazetenin eski yazı işleri müdürleri Vedat Kurşun ile Ozan Kılınç'ın alanda Azadiya Welat Gazetesi'nin dağıtımını yapması yoğun ilgi gördü. Ulusal kıyafetlerin ağırlıkta olduğu gecede havai fişek gösterimi renkli görüntüler oluşturdu. Sık sık "Bijî 15 Tebax", "PKK halktır halk burada", "Bijî Serok Apo" sloganlarının atıldığı kutlama, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. PKK bayrağının açıldığı gecede sık sık 15 Ağustos kutlanırken, Azadiya Welat Gazetesi'ne sahip çıkılması çağrıları yapıldı. Saygı duruşunun ardından sahnenin dört bir tarafından atılan havai fişeklerle yapılan gösteri geceye renk katarken, alandaki coşkuyu da doruğa çıkardı.
'Azadiya Welat, 'Kürt yok' baskısını kırdı'
Gecenin açılış konuşmasını Azadiya Welat Gazetesi eski İmtiyaz Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Vedat Kurşun yaptı. Kitlenin yoğun ilgisi ile karşılaşan Kurşun, Azadiya Welat'ın 1992 yılında zor şartlar altında yayına başladığını ifade etti. Azadiya Welatı'ın 1996 yılında zorluklara göğüs gererek Kürtler açısından ulusal bir gazete konumuna geldiğini ifade eden Kurşun, "O dönemde 'Kürt yok, Kürtçe dili yok' diyorlardı. Amaç Kürt gazeteciliğini yok etmek ve gerçekleri yok etmekti. Ama Azadiya Welat bu baskıyı kırdı. 1992 yılında Musa Anter'e verdiğimiz sözü tutarak mücadelemize hala devam edeceğiz. Ve bizimle birlikte gazeteyi bugüne getiren özgür basın şehitlerinin önünde saygı ile eğiliyorum" dedi.
'Azadiya Welat sizin gazetenizdir, gazetenize sahip çıkın'
Kurşun'un konuşması ardından elinde Azadiya Welat Gazetesi ile sahneye çıkan Heval adında küçük bir çocuk, "Azadiya Welat sizin gazetenizdir, gazetenize sahip çıkın" şeklinde konuşması kitle tarafından alkış ve zılgıtlarla karşılandı. Etkinlik erbane çalan Koma Şitar adlı grubun dinletisi ile devam etti. Grubun erbane eşliğinde söylediği şarkılarla kitle halaya durdu. Koma Şitar'ın müzik dinletisinin ardından Kirmanckî konuşan TZPKurdî Sözcüsü Mehmet Şahin, Azadiya Welat'ın kuruluş yıl dönümünü kutladı. Azadiya Welat Gazetesi'nin Kürtçe dilini yaşatmada büyük bir katkısının olduğunu ifade eden Şahin, gazeteye bundan sonra yürütecekleri çalışmalarda başarılar diledi.
'Kürt devriminin komutanı da Mahsun Korkmaz'dır'
Daha sonra sahneye çıkan Aydoğan, Azadiya Welat gazetesinin Kürtlere verilmiş olan en büyük hediyeler arasında yer aldığını belirtti. Bu hediyenin özgür basın şehitleri tarafından verildiğini belirten Aydoğan, konuşmasının devamında özerklik temelinde kendi kendilerini yöneten Suriyeli Kürtleri selamladı. "Bugün 15 Ağustos. PKK'nin silahlı mücadeleyi başlattığı tarihtir" diyen Aydoğan, "PKK'nin silahlı mücadeleyi başlattığı yılı tarihçiler Kürt yılı olarak değerlendiriyor. Nedeni ise Kürt gençlerinin faşist zihniyete karşı başlattığı 15 Ağustos isyanıdır. Kürt gençleri bu atılım ile özgür Kürdü yaratmak istediler. Ve son olarak şunu diyorum: Tarihçiler nasıl ki Küba Devrimi'nin komutanı Che Guavera'dır diyorsa Kürt Devrimi'nin komutanı da Egît kod adlı Mahsun Korkmaz'dır" dedi. Aydoğan'ın konuşması sırasında sahneye çıkan ve yüzleri puşi ile kapalı olan 2 genç PKK bayrağını açtı.
Sırrı Doğan'a plaket verildi
Aydoğan'ın konuşması ardından Diyar TUHAD-DER Başkanı Sırrı Doğan'a Kürt dilini geliştirmek amacıyla yürüttüğü çalışmalarından dolayı plaket verildi. Azadiya Welat Gazetesi'nin eski imtiyaz sahibi Ozan Kılınç tarafından verilen plaketin ardından kitleye seslenen Doğan, cezaevinde tutuklu bulunan gazetecileri selamladı. Doğan'ın konuşması ardından kısa bir konuşma yapan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, gazetenin kuruluş yıl dönümünü kutladı. Suriye'de yaşanan gelişmelere de değinen Zümrüt, Suriyeli Kürtlerin kazanımlarının 30 yıldır yürütülen mücadele sonrasında oluştuğunu belirtti.
Gece halaylarla son buldu
Ardından sahneye Koma Hivron çıktı. Islık ve alkış sesleri arasında sahneye çıkan Hivron kitlenin yoğun ilgisi ile karşılaştı. Grup, Kürtçe seslendirdiği şarkılar ile kitleyi coşturdu. Koma Hivron'un ardından sahneye Koma Dengê Jinên Azad çıktı. Etkinlik dengbêjlerin dinletisi ile sona erdi. / DİHA
Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2012, 12:00