Afyonkarahisar'da 25 askerin yaşamını yitirdiği mühimmat deposundaki patlamanın ardından Emniyet'in bomba uzmanları ilk incelemesini tamamladı. Öncelikli olarak sabotaj ihtimalini mercek altına alan Emniyet, herhangi bir sabotaj izine rastlamadı. Ölen ve yaralı askerlerin kimlikleri üzerinde de detaylı bir inceleme yapan Emniyet, hiçbirinde örgütsel bir bağ bulmadı.
KUMRULAR'IN 100 KATI
Gazete Habertürk'ten Bedirhan Özyiğit'in haberine göre, Emniyet uzmanları, depoda bulunan 2.5 ton ağırlığında toplam 150 bin bombanın patladığını saptadı. Afyonkarahisar'daki patlamanın Ankara'nın Ulus semtindeki Anafartalar Çarşısı ve Kumrular Sokak'ta meydana gelen patlamalardan 100 kat daha şiddetli olduğu ortaya çıktı.
"ÖRGÜTSEL BAĞ" YOK
Sabotaj ve suikast şüphesini de göz önünde bulunduran uzmanlar, bu yönde bir emareye rastlamadı. Emniyet uzmanları, sabotaj olasılığını değerlendirirken, patlamada şehit hayatını kaybeden 25 asker ile yaralıların geçmiş yaşantılarını da mercek altına aldı. Askerlerin ve ailelerinin hiçbirinde "örgüt bağı" şüphesini doğuracak bir durum ile karşılaşılmadı. Bölgede araştırmalarını derinleştiren bomba imha uzmanları, bulunan parçalar arasında uzaktan kumanda ya da cep telefonu ile uzaktan patlama şüphesine neden olacak bir bulguya da rastlanmadığını vurguladı.
105'LİK TOPLAR PATLADI
Patlama sırasında depoda el bombalarının yanı sıra 105 milimetrelik obüs toplarının da infilak ettiği ortaya çıktı. Patlamanın etkisiyle 67 obüs topunun etrafa saçıldığı belirlendi. Uzmanlar, Susurluk'tan Afyonkarahisar'a nakli yapılan tüm mühimmatın kayıtlarda bulunduğunu da kesinleştirdi.
FÜNYELER ÜZERİNDEYDİ
Bomba uzmanı ekip, patlamanın fünyelerin el bombalarına takılı olmasından kaynaklandığını saptadı. Depoda el bombaları ile obüs toplarının birlikte istiflendiği, taşıma sırasında bombaların fünye ve tapalarının üzerinde olduğu belirlendi. Raporda ayrıca depoda Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) yapımı MK-2, Alman yapımı DM 26 ve DM 41 ile Amerikan yapımı MOT 44'ten oluşan yaklaşık 180 bin adet el bombasının bulunduğu tespit edildi.
ASKERLER DEPO İÇERİSİNDEYDİ
Genelkurmay Başkanlığı'nın cumartesi günü yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden kısa dönem 15 askerin patlama sırasında deponun dışında bulunduğu vurgulanmıştı. Ancak şehitlerin naaşlarının parçalanmış olmasını dikkate alan emniyet uzmanları, cenazesi toprağa verilen Onbaşı Emre Yıldırım'ın dışındaki 24 şehidin patlama anında deponun içerisinde bulunduğu görüşünde.
Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2012, 10:09