Yüksekova’da Sobacılık Mesleğini Sürdüren Esnaf Zamana Direniyor

Yüksekova’da Sobacılık Mesleğini Sürdüren Esnaf Zamana Direniyor

YÜKSEKOVA GÜNCEL - HABER MERKEZİ

Yüksekova ilçesinde tüm teknolojik imkân ve aletlere rağmen sobacılık mesleği sürüyor.

İlçenin Cengiz Topel Caddesi üzerindeki Eski Kasaplar Sokağı'nda sobacılık yapan Mevlan Dere, sobacılık mesleğini günümüzün teknolojisine rağmen sürdürmeye devam ediyor.

Soğuk havaların başlamasıyla beraber az da olsa işleri artan sobacılarda hareketlilik oluşurken, sobalar özelikle kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlardan rağbet görüyor.

Yıllık 600'e yakın soba yapan Dere, kış mevsimi öncesi değişik ebatlarda sobalar üretmeye devam ederken, son 2 senedir yaptığı sobaların sayısı 150’e kadar düştüğünü belirtti.

Geçtiğimiz yıllarda normal bir fiyatta satılan sobalar ise son iki yılda 3 Bin TL ile 10 Bin TL’ye arasında değişiyor. Bu durum vatandaşların alım gücünü de zorluyor.

“Sobacılık Mesleği Yok Olmaya Yakın”

Sobacık yavaş yavaş yok olacağını belirten Mevlan Dere, “12 senedir bu mesleği yapıyorum. Kış aylarının başlamasıyla az da olsa rağbet artıyor. Eskilere göre iş yok ama bizler de kendi çapımızda direniyoruz. Kendi imkânlarımızla kışa hazırlık yapıyoruz. Umduğumuzu buluruz inşallah. Şehrimize bu sene doğalgazın verilme ihtimaliyle işlerimiz epeyce düştü. Artık birkaç yıl sonra tamamen yok olacak bu meslek. Eskiden sobalara rağbet vardı ve iyi fiyatta satıyorduk. Hem fiyatlar arttı hem de rağbet azaldı. Allah ne nasip etmişse artık, biz de ekmeğimizi o şekilde kazanacağız. Bu sene soba fiyatlarımız 3 bin TL ile 10 bin TL arasında değişiyor” dedi.

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2024, 16:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER