METİN TEK - YÜKSEKOVA GÜNCEL
Yüksekova ilçesinde ölümcül zehre sahip olan engerek yılanlarını sürü halinde güneşlenirken gören vatandaş şaşkınlık geçirdi ve o anları saniye saniye kayıt altına aldı.
Baharın başlamasıyla beraber bölgenin farklı yerlerinde yılan türleri ortaya çıkmaya başlarken, zehirli ve ölümcül yılanlar da görülmeye başlandı.
İlçeye 35 kilometre uzaklıkta bulunan ve İran sınırında yer alan Onbaşılar Dereiçi (Gunde Deraw) mezrasında sürü halinde ortaya çıkan engerek yılanları hem şaşırttı hem de korkuttu.
Dereiçi mezrasında yaşayan Bahattin Beşer, köyün kırsal alanlarında gezdiği sırada önünde sürü halinde güneşlenen engerek yılanları ile karşılaştı.
Gördüğü manzara karşısında hem şaşkınlık hem de korku yaşayan Beşer, o anları saniye saniye kayıt altına aldı.
'Sürü halinde güneşlendiler’
Bu manzara karşısında hem şaşırdığını hem de korktuğunu ifade eden Beşer, “Bahar ayının başlamasıyla yılan türleri ortaya çıkmaya başladı. Ben de köyde geziyordum, biraz uzak kırsal kesimde dolaştığım sırada sürü halinde engerek yılanlarını gördüm. Yılanlar güneşe çıkmışlardı. İnanın o an çok şaşırdım ve korktum. Çünkü normal şartlarda tek tük görüyorduk bu yılanları ama böyle sürü halinde olması korkuttu beni. Ben de o anları kayıt altına aldım. Bir süre sonra hepsi kaya altına girerek kayboldular. Ne olursa olsun zarar vermeyelim bu canlılara, onlar da doğamızın bir parçasıdır” dedi.
‘Doğu Anadolu’da 5 bölgede ortaya çıkıyor’
Bu Türkiye'nin en zehirli engereklerinden biridir. Sırtta, baştan kuyruğa kadar iç sarımsı ya da tuğla renginde olan büyük benekler bulunur. Bu benekler bazen birleşip baklava desenli, dalgalı ya da zikzaklı bir şerit oluşturur. Vücudun yan taraflarında da bir benek sırası bulunur. Başın üzerinde küçük siyah benekler ve arka kısmından yanlara doğru sarkan iki büyük siyah benek bulunur. Siyah renkli şakak bandı da açıkça görülür. Karın bölgesi sarımsı beyaz ve üzerinde küçük siyah noktalar bulunur. Genel olarak küçük kemiriciler, diğer yılanlar, kertenkeleler ve kuşlarla beslenirler. Kemiricilerle beslendikleri için yararlıdırlar. Gündüzleri oyuklarda ve taş altlarında saklanan bu hayvanlar, avlanma işlerini gece yaparlar. Kendilerini koruma amaçlı saldırabilirler. Oldukça ağır hareket ederler ama saldırırken çok hızlı olabilirler. Boyları ortalama 70–80 cm (en fazla 100 cm) kadar olur. Dağlarda, ormansız ve taşlık olan, az bitkili yerlerde yaşarlar. Yüksekliği 1000 - 3000 metre arasında olan yerlerde bulunabilirler. Doğu Anadolu'da Kars, Ağrı, Iğdır, Hakkari ve Van civarında habitatın uygun olduğu alanlarda dağılım gösterirler.
Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2024, 08:29